Gemeente Barneveld


Barneveld coördineert regionale pool van horeca-BOA's

De gemeente Barneveld doet mee aan de regionale pool van horeca-BOA's. Het college van B&W heeft dat besloten. Naast de samenwerking in regionaal verband gaat de gemeente Barneveld de pool van horeca-BOA's ook coördineren. De afgelopen periode hebben de gemeenten van Regio FoodValley gezocht naar mogelijkheden om de samenwerking in het project FrisValley efficiënter te maken. De pool van horeca-BOA's is daarvan een gevolg.

In Regio FoodValley werken acht gemeenten samen, onder andere op het gebied van alcoholpreventie en -matiging. Dat wordt het FrisValley-project genoemd. De acht gemeenten hebben de afgelopen periode gezocht naar mogelijkheden om het FrisValley-project efficiënter te maken. Eén van de terreinen waarop door samenwerking een beter resultaat kan worden behaald, is het lokale toezicht door de BOA's, de gemeentelijke buitengewoon opsporingsambtenaren, op het terrein van de Drank- en Horecawet. Deze wet wordt de komende periode vernieuwd. Het toezicht en de handhaving verschuiven daarbij van de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit naar de gemeenten. Daarom is in regionaal verband gezocht naar mogelijkheden om de samenwerking op het gebied van toezicht en handhaving efficiënter te maken.

Proef
FrisValley heeft naar aanleiding van een succesvolle proef in de regio Lingewaard het verzoek gedaan om de horeca-BOA-capaciteit van de gemeente Barneveld samen te voegen met die van andere gemeenten in de Regio FoodValley. Hierdoor ontstaat een pool van horeca-BOA's die zich richt op alcoholpreventie en -matiging in de regio. De gemeente Barneveld gaat deze pool ook coördineren.