Gemeente Barneveld


College wil subsidieproces vereenvoudigen

Een goede en snelle gemeentelijke dienstverlening, met minder regels en meer service. Dat is belangrijk voor de inwoners, instellingen en ondernemers in onze gemeente. Ook als het gaat om verstrekken van subsidies. Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Barneveld wil het subsidieproces daarom vereenvoudigden. Het college doet daarvoor een voorstel tot aanpassing van de subsidieverordening aan de gemeenteraad. Wanneer de raad de verordening vaststelt, dan geldt deze vanaf 1 februari 2012.

Minder regels en administratieve lasten
Vooral voor subsidieontvangers tot EUR 5.000,- betekent de vereenvoudigde subsidieverordening vanaf 1 februari 2012 een administratieve lastenverlichting. Zo hoeven ontvangers van bedragen tot EUR5.000 vanaf 1 februari 2012 bijvoorbeeld niet meer standaard een financiële verantwoording in te leveren. De subsidie wordt dan gelijk bij aanvraag vastgesteld. De gemeente kan steekproefsgewijs wel om een (beperkte) verantwoording vragen. Wanneer de raad de nieuwe verordening vaststelt, dan is ook de termijn voor het indienen van een aanvraag van een subsidie tot EUR 5.000,- versneld. Indieners kunnen dan namelijk het gehele jaar door, maar wel uiterlijk dertien weken voor aanvang van de activiteit, een subsidie tot EUR 5.000,- aanvragen.

De nieuwe verordening zal geen onderscheid meer kennen in soorten subsidies. De nieuwe verordening zal wel de eis stellen dat de activiteit waarvoor een aanvrager subsidie vraagt, bijdraagt aan een door de gemeenteraad vastgesteld beleidsdoel.