FloraHolland


FloraHolland Productcommissie Zomerbloemen

FLORAHOLLAND (22 november 2011) - Op 16 november j.l. heeft de FPC Zomerbloemen vergaderd. Vanaf 1 januari 2012 is het gebruik van OVB niet meer toegestaan. FloraHolland is in gesprek met leveranciers naar de mogelijkheden van andere middelen. Met name de voorbehandeling bij Astilbe is onder de aandacht. De kwekers worden z.s.m. geïnformeerd. FloraHolland heeft diensten ontwikkeld, zoals "houdbaarheid getest" en kwaliteitscompetitie. Deze diensten zouden mogelijk ingezet kunnen worden bij meerdere producten zodat houdbaarheid inzichtelijk gemaakt kan worden voor kwekers en kopers.

De Innovatieklas is een initiatief van o.a. Greenport Aalsmeer in samenwerking met MBO, HBO en Universiteit Wageningen. Gezamenlijk heeft een groep studenten onderzoek gedaan naar "Bloemist zoekt niche". De resultaten zijn toegelicht tijdens de vergadering. Een van de aanbevelingen is om als zomerbloemensector een merk te introduceren waar de topkwaliteit bloemen onder aangeboden kunnen worden. Vervolgens het merk met marketing in de markt zetten. De FPC ziet mogelijkheden in het verder uitwerken van de resultaten die mogelijk leiden tot nieuwe (verdiepende) opdrachten. Bedrijfsonderdeel Binnenlandse Markt van FloraHolland gaat ook verder in gesprek met de Innovatieklas om vervolgprojecten op te starten.

FloraHolland wil meer ledenbetrokkenheid creëren via de productlijn. Daarom worden er 35 FPC's opgericht. Het voorstel wordt tijdens de ALV op 8 december a.s. ter besluitvorming behandeld. Enkele leden uit de FPC zomerbloemen zullen plaats gaan nemen in de nieuwe FPC Lisianthus of Snij-, bes- en trekheester.
De leden met trekheesters zouden zich graag voegen bij de FPC zomerbloemen omdat zij veel raakvlakken zien in het vermarkten van hun producten. En mogelijk kunnen ze dan aansluiten bij PurE summerflowers.

G. Gardien zal zich vanaf de eerste helft 2012 gaan richten op een ander product. De activiteiten die nog niet zijn afgerond en nieuwe initiatieven zullen belegd worden in de organisatie. is extra capaciteit beschikbaar gemaakt. De FPC leden verwachten niet dat de betrokkenheid van de leden vergroot zal worden bij het weghalen van de huidige ondersteuning voor het product zomerbloemen. Tevens geeft de presentatie van de Innovatieklas aan dat er meer tijd, geld en energie gestoken zal moeten worden in het vermarkten van de producten.

Dit was een laatste gezamenlijke vergadering. Begin 2012 komt de FPC zomerbloemen wederom bijeen om een voorzitter en afvaardiging voor de adviesraad te benoemen.

FPC-leden worden door FloraHolland benoemd. Deze FPC-leden geven FloraHolland op persoonlijke titel adviezen. In de FPC zomerbloemen zijn de volgende aanvoerders vertegenwoordigd: J. Beishuizen, J. Bentvelsen, E. Stokman, N. Janson, R. Kester, R. van Oosten, R. van Paasen, F. Rutgrink, H. van Stoffelen, J. ten Hoeve, M. van Tol, P. v.d. Werken en P. Wijfjes.