Gemeente Halderberge


Bernardus Wonen stopt bouwplan locatie Bus/Van Gerwen in Stampersgat

Bernardus Wonen heeft besloten het woningbouwproject achter de Dennis de Leestraat in Stampersgat stop te zetten. Reden is dat het begrote budget met ruim een miljoen euro wordt overschreden. Dit is onder andere het gevolg van de extra te nemen maatregelen op het gebied van de waterhuishouding en riolering. Deze volgen uit een in opdracht van de gemeente opgesteld rapport. Ook is de waarde van de te bouwen woningen de afgelopen jaren fors gedaald. Bernardus Wonen heeft de verschillende belangen afgewogen en besloten dat zij dit financieel niet verantwoord vindt.

In 2007 is, op basis van de vraag die destijds bestond, op deze locatie een woningbouwprogramma ontwikkeld. Het programma bestond uit 12 huurwoningen voor senioren, 12 koopwoningen voor starters en 1 vrije kavel. Het komende jaar wordt onderzocht wat de actuele vraag naar huur- en koopwoningen is in Stampersgat. Op basis van deze actuele behoefte wordt, in samenspraak met diverse partijen, een plan van aanpak gemaakt.

Reactie gemeente Halderberge op besluit Bernardus Wonen

"Wij vinden het jammer dat Bernardus Wonen stopt met het bouwplan locatie Bus/Van Gerwen in Stampersgat, maar respecteren de keuze. Het kan namelijk niet zo zijn dat mensen die daar gaan wonen natte voeten krijgen."

College van burgemeester en wethouders van de gemeente Halderberge

Achtergrondinformatie

Bernardus Wonen wil 24 woningen bouwen op het zogenaamde Busterrein in Stampersgat, gelegen tussen de Dennis Leestraat, de Brugstraat en de Havenstraat. Om dit mogelijk te maken, heeft de gemeente Halderberge het bestemmingsplan aangepast. Voordat Bernardus Wonen kon beginnen met bouwen, zijn er allerlei onderzoeken uitgevoerd naar onder meer de bodemgesteldheid, de aanwezige voorzieningen en het verleggen van het riool. Omdat het Busterrein buitendijks is gelegen en vrij nat is, waren er meer gegevens nodig om wateroverlast bij de toekomstige bewoners en de directe omgeving te voorkomen. Daarom heeft de gemeente Halderberge adviesbureau Royal Haskoning verzocht om niet alleen het rioleringssysteem te onderzoeken, maar ook te kijken naar andere facetten in en rond het terrein. Dat betekende dat er gedurende een langere periode informatie verzameld is over de afwatering, de grondwaterstand en de invloed van "de Dintel" op het plangebied . Dit onderzoek is eind september 2011 afgerond.

Uit het onderzoek blijkt dat het water in het plangebied maar langzaam naar beneden zakt. Hierdoor stijgt het grondwater bij regenval snel. Hierdoor is de kans op wateroverlast groot. Dit kan voorkomen worden door de bodem en daarmee de drainage op het terrein te verbeteren. Ook is een goede afwatering van het terrein erg belangrijk. Het rapport met deze conclusies is door de gemeente aan Woningcorporatie Bernardus Wonen verzonden, met het verzoek om rekening te houden met de aanbevelingen bij realisatie van woningen op dit terrein, zodat toekomstige bewoners geen natte voeten krijgen.