Gemeente Helden

Erfbeplanting in Peel en Maas

Op zaterdag 19 november 2011 vond de uitlevering van plantmateriaal plaats voor de deelnemers van het erfbeplantingsproject 2011 van de gemeente Peel en Maas.

We mochten net als vorig jaar weer te gast zijn bij "kwekerij de Gasdonck" van dhr. Jan Van Enckevort in Sevenum. De weergoden waren de planters goed gezind en zo konden volgens planning de 21 deelnemers uit het buitengebied van Peel en Maas hun erf in het groen gaan steken. Maar liefst 244 bomen, 180 hoogstam fruitbomen en 16575 stuks bosplantsoen voor hagen, singels en bosjes werden deze keer uitgereikt. Het project is hiermee net als vorig jaar een groot succes.

Hoe ziet het erfbeplantingsproject eruit?

Een door de gemeente aangewezen landschapsarchitect heeft in samenspraak met de eigenaren een erfbeplantingsplan opgesteld, wat past bij de wensen van de eigenaar, de voorschriften van de gemeente en wat aansluit op het type landschap, zodat daardoor het landschap wordt versterkt. De gemeente bekijkt de plannen, en bestelt na goedkeuring het plantmateriaal. De eigenaar betaalt zelf 30% van de kosten van het plantmateriaal, de gemeente heeft de kosten voor de landschapsarchitect en de overige 70% van de plantkosten betaald. Alles tot een maximum van EUR 2000,00 per erf. De deelnemer zelf draagt zorg voor de aanplant en onderhoud van het groen. Ook de instandhouding dient door de eigenaar te gebeuren. Op deze wijze kan met een relatief klein budget toch een flinke impuls geleverd worden aan een mooi en groen landschap.

Een erfbeplanting is van grote waarde voor planten en dieren, zij vinden er een leefgebied, nestgelegenheid en voedsel. Door streekeigen bomen en struiken aan te planten krijgt het landschap bovendien zijn karakteristieke, streekeigen gezicht terug. Ook voor 2012 is er weer budget gereserveerd om dit project te continueren.

Iedereen, die dit project tot een succes heeft gemaakt bedankt

.