Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO)


Nieuwe Raad van Toezicht NCDO benoemd

Drs. Pieter van Geel (1951) is aangetreden als voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van NCDO. Overige leden van de nieuwe RvT zijn: prof. dr. Annelies Zoomers, hoogleraar International Development Studies (IDS) aan de Universiteit van Utrecht, drs. Simone de Wit, algemeen directeur bij De Wit Bestuur en Management en associé bij Boer & Croon, drs. Anna Chojnacka, directeur en oprichter 1%CLUB, drs. Valerie Sluijter, oud-directeur bij ministerie van Buitenlandse Zaken, drs. Dick Benschop, president-directeur van Shell Nederland, mr. Herman Mulder, Worldconnector en oud-directeur ABN-Amro-bank en drs. Jan Hoekema, burgemeester van Wassenaar.

Met de overgang van bestuur naar Raad van Toezicht is de nieuwe bestuursstructuur van NCDO in werking gesteld. NCDO-directeur dr. Frans van den Boom: Wij zijn zeer tevreden met deze nieuwe Raad van Toezicht. De leden zijn afkomstig uit diverse geledingen van de samenleving en willen graag mede vorm geven aan mondiaal burgerschap.

Pieter van Geel
Pieter van Geel (1951) was van 21 februari 2007 tot 10 mei 2010 fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. In 2002 en 2003 maakte hij gedurende korte tijd deel uit van de Tweede Kamer en van november 2006 tot juni 2010 was hij eveneens Tweede Kamerlid. De heer Van Geel was van juli 2002 tot februari 2007 staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Daarvoor was hij gemeentesecretaris van Helmond en lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. Van Geel: "Wij zijn allemaal burgers in een steeds ingewikkelder wordende wereld. NCDO nieuwe stijl moet onze burgers hier stimuleren en ondersteunen zodat zij dit mondiale burgerschap inhoud kunnen geven. En dat is geen moment te vroeg!".

Jos van Gennip opgevolgd
Pieter van Geel volgt NCDO-bestuursvoorzitter Jos van Gennip (1939) op, die ruim zeven jaar deze functie bekleedde. Van Gennip was van 11 juni 1991 tot 12 juni 2007 namens het CDA lid van de Eerste Kamer. Hij hield zich in de senaat onder andere bezig met Buitenlandse Zaken, Defensie, Europese Samenwerking en Ontwikkelingssamenwerking. Hij was voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, was plv. DGIS en algemeen directeur/oprichter van Cebemo, het huidige Cordaid.