CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Koning Abdoellah verraste Abbas met bericht over bezoek Mashaal aan Amman

wo 23-11-2011

De Jordaanse koning Abdullah was op 21 november op bezoek in Ramallah bij de Palestijnse president Abbas. Er werd gesproken over de verzoening van Fatah en Hamas, maar ook over de toenadering tussen Jordanië en Hamas. Tegelijkertijd sprak premier Netanyahu met de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, William Burns, die op zondag al met president Abbas had gesproken.

Volgens hooggeplaatste functionarissen zou Abdullah hebben gezegd dat Jordanië het volledig eens is met `de pogingen van de Palestijnse Autoriteit om een onafhankelijke Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als haar hoofdstad op te richten'. Ook zou Abdullah Abbas hebben ingelicht over de hechtere banden tussen Jordanië en Hamas. Komende weken staat een bezoek gepland van Hamas leider Mashaal aan Amman. Verder zou de Koning zijn steun hebben betuigd met de verzoening tussen Hamas en Fatah.

Een dag eerder had Burns een onderhoud met Abbas. De boodschap van dat gesprek zal minder positief zijn geweest. De geruchten doen de ronde dat de VS zich heel sterk heeft uitgesproken tegen de verzoening van Fatah en Hamas, tenzij Hamas de richtlijnen van de internationale gemeenschap opvolgt en geweld afzweert, Israel erkent en eerdere verdragen tussen de Palestijnen en Israel ratificeert.

Voorafgaand aan de ontmoeting met Burns, riep Netanyahu zijn `kernkabinet' bijeen. Met acht ministers besprak hij de geplande ontmoeting in Cairo later deze week tussen Mashaal en Abbas. Duidelijk werd dat Israel de teruggave van de belastingheffing aan de Palestijnen niet zal hervatten. Israel stopte met deze betalingen toen de Palestijnen lid werden van UNESCO.

Netanyahu heeft in het verleden duidelijk gemaakt dat Israel niet over vrede zal onderhandelen als Fatah en Hamas zich verzoenen en Hamas niet voldoet aan de eisen van de internationale gemeenschap. Abbas blijft op zijn beurt herhalen dat hij alleen willen onderhandelen als Israel stopt met bouwen in de nederzettingen.

Voor de Veiligheidsraad in New York sprak op maandag Robert Serry, Speciale Coördinator voor het Vredesproces in het Midden-Oosten van de Verenigde Naties. Serry vertelde dat afgezanten van het Kwartet, inclusief vertegenwoordiger Tony Blair, in oktober en november gesprekken hebben gevoerd met Israeli's en Palestijnen. Abbas zei echter dezelfde dag dat het er niet naar uit ziet dat het vredesproces binnen korte tijd hervat zal worden.