Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Chinese auto's op weg naar kwaliteit

Den Haag, 23 november 2011

In de vijfde en laatste serie tests die EuroNCAP dit jaar heeft uitgevoerd zijn veertien nieuwe modellen getest. Onder de geteste voertuigen zijn twee nieuwe Chinese modellen terug te vinden die het niveau van vier sterren bereiken, nl. de Geely Emgrand EC7 en de MG6. Zij zijn daarmee op het gebied van voertuigveiligheid vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Fiat Panda, de Jeep Grand Cherokee en de Jaguar XF die eveneens vier sterren verdienden in de test.

Hiermee lijken Chinese fabrikanten een belangrijke stap gezet te hebben naar auto's met een Europees veiligheidsniveau.

De hoogste waardering van vijf sterren werd dit jaar toegekend aan Chevrolet Malibu, Kia Rio, Mercedes-Benz B-Klasse and C-Klasse Coupé, de Ranger Rover Evoque, de VW up! Subaru XV en de VW Beetle. De laatste twee auto's hebben overigens indrukwekkend gescoord op het onderdeel bescherming kinderen. Beide bereikten een scoringspercentage van 90 % wat op dit onderdeel nog niet eerder is gehaald.

Euro NCAP is een samenwerkingsverband van de ANWB en zijn Europese zusterclubs met de Nederlandse , Britse, Zweedse, Duitse, Franse en Catalaanse overheid, de Europese Commissie en de Europese consumentenclubs.

De ANWB, een vereniging met 3,9 miljoen leden, vindt verkeersveiligheid erg belangrijk en heeft ruim twintig jaar ervaring met het uitvoeren van crashtesten bij auto's. De ervaring leert dat het uitvoeren van crashtesten leidt tot een hogere veiligheid bij de auto's, de inzittenden en overige verkeersdeelnemers.

De uitgebreide testresultaten zijn terug te lezen op www.euroncap.com