Gemeente Doetinchem

Gemeenteraad stemt in met aanpak buitengebied

bericht 23 november 2011

De regels voor het gebruik van het Doetinchemse buitengebied zijn toe aan herziening. Met het vaststellen van een Nota van Uitgangspunten heeft de gemeenteraad hiervoor donderdag het licht op groen gezet.

De raad stemde na enkele kanttekeningen in met de aanpak die het college voorstelt. Het eindresultaat zal een nieuw bestemmingsplan zijn. Daarin worden tal van zaken geregeld, van het weren van coffeeshops en bescherming van het landschap en cultuurhistorie tot het toestaan van een tweede bedrijfswoning.
De vraag of de landbouw ergens mag intensiveren of beter maar kan extensiveren, is ook zo'n onderwerp. Vragen hierbij had de raad vooral met het oog op de toekomstige mogelijkheden voor boeren tussen Wehl en Doetinchem.

De woordvoerders van CDA en VVD toonden respectievelijk `zorg' en `verbazing' dat de regels van verschillende overheden met elkaar in strijd lijken te zijn. Het Streekplan van de provincie staat in het Wehlse Broek minder toe dan waar de gemeente vanuit gaat. Ook het toegestane oppervlak voor agrarische bedrijfsgebouwen, en of daar ook een mestvergisting bij hoort, bleek nog een lastig punt. Net als de andere vragen zal het college ze in de uitwerking verhelderen. De raad ziet de Nota daarom als een agenda voor het vervolg.

In de voorbereidende raadsbijeenkomst waren al veel vragen van bewoners, ondernemers en raadsleden beantwoord. De gemeente organiseert verschillende inloopbijeenkomsten over de uitgangspunten voor het buitengebied. Definitieve keuzes worden na de inspraak gemaakt. Na eventuele wijzigingen stelt de gemeenteraad de Nota definitief vast en kunnen nieuwe bestemmingsplannen worden gemaakt.