Gemeente Doetinchem

Informatieve excursie boscomplex 'De Hagens'

bericht 23 november 2011

Half december start de gemeente Doetinchem met onderhoudswerkzaamheden in boscomplex de Hagens. Het IVN en de gemeente geven op zaterdag 26 november 2011 een toelichting op de komende werkzaamheden. De excursie start om 14.00 uur ter hoogte van Beukenhage nummer 14.

Boscomplex de Hagens ligt in het noorden van Doetinchem, tussen De Gaarde en de Bevrijdingsstraat. Om in de toekomst een gevarieerd bos te houden, is het noodzakelijk onderhoud te plegen. Door het dunnen van het bos ontstaat er meer variatie in zowel soort als leeftijd. Ook neemt de waarde voor flora en fauna toe, wordt het bosbeeld afwisselender en wordt de belevingswaarde verhoogd.

Werkzaamheden

In het bosgebied domineert op verschillende plaatsen de Amerikaanse eik en esdoorn. Door de brede, dichte kroon van deze soorten, worden andere boomsoorten verdrongen. Ook laten ze geen ondergroei toe. Daarom worden de Amerikaanse eik en esdoorn in een groot deel van het bos in fasen verwijderd. Ook worden gevaarlijke of dode bomen langs paden weggehaald. Dode bomen die geen gevaar opleveren, blijven staan voor een verhoging van de flora- en faunawaarde. Scheefstaande of overhangende bomen nabij erfgrenzen worden indien nodig verwijderd. Hoewel de aanblik van het bos de komende tijd minder fraai zal ogen, zijn deze ingrepen hard nodig om een gevarieerd en gezond bos te creëren.