Rijksvoorlichtingsdienst

Vervolg onderzoek Jodenjacht

Een groep historici zoekt in het Nationaal Archief naar gegevens over de bestrijding van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Naar aanleiding van het onderzoek en de publicatie 'Jodenjacht' wordt er nu onderzoek gedaan in de strafdossiers van de Bijzondere Rechtspleging naar de manier waarop de Sicherheitsdienst en de politie tijdens de oorlog jacht hebben gemaakt op verzetsstrijders en andere Nederlanders die van anti-Duits gedrag werden beschuldigd.

Vooralsnog zal dat onderzoek moeten leiden tot een database van namen van gearresteerde verzetsmensen, zodat nabestaanden en onderzoekers weten waar ze moeten zoeken als ze meer gegevens willen vinden over deze mensen. Het zal, zo laat zich in de eerste fase aanzien, zeker om enkele duizenden namen gaan van mensen van wie de arrestatie in deze dossiers wordt beschreven.

Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door het Nationaal Archief en het V-Fonds (Fonds voor Vrijheid en veteranenzorg). Het wordt uitgevoerd door vijf historici, onder leiding van journalist/auteur Ad van Liempt. Het kan gezien worden als een vervolg op het onderzoek dat kort geleden leidde tot de publicatie van het boek "Jodenjacht". Daarin wordt de rol van de politie bij de opsporing van ondergedoken joden beschreven. Van dat boek is bij Balans inmiddels de derde druk verschenen.

Noot voor redacties (