Gemeente Hoogeveen

Goed omgaan met grondwater

23 november 2011 - De gemeente Hoogeveen heeft een grondwaterbeleidsplan vastgesteld. In dit beleidsplan wordt beschreven hoe Hoogeveen in de komende jaren in stedelijk gebied met grondwater omgaat.

Een belangrijk punt in het beleidsplan is de beschrijving van overlast. Wanneer is overlast structureel en wanneer zijn oplossingen doelmatig. Ook de beschrijving van de verantwoordelijkheden voor grondwater en de bestrijding en het voorkomen van grondwateroverlast zijn speerpunten in het plan. Duidelijk is straks wanneer de gemeente in actie komt en wanneer de particulier aan zet is.

Grondwaterzorgplicht voor gemeente

Hoe anders was het een paar jaar geleden. Tot een paar jaar terug waren de verantwoordelijkheden voor het grondwater niet goed vastgelegd, maar dat veranderde met een wetswijziging in 2008. Gemeenten kregen toen een grondwaterzorgplicht. De gemeente Hoogeveen heeft deze plicht zeer serieus genomen en is voortvarend gaan kijken hoe de grondwatersituatie en heersende overlast op dat moment in elkaar stak. Uitvoerig onderzoek en diverse enquêtes werden gehouden om alles beter in beeld te krijgen. In het verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (vGRP) uit 2010 is vervolgens de aanzet voor een gemeentelijk Grondwaterbeleidsplan gegeven en nu ligt dit plan er.

Overlastgebieden in kaart

Met alle gegevens van eerdere onderzoeken, enquêtes, klachten en ervaringen is voor het grondwaterbeleidsplan een kaart ontwikkeld waarop de aandachtsgebieden staan. Deze kaart bevat in totaal 20 gebieden waarbij sprake is van grondwateroverlast of waar overlast te verwachten is.
Er wordt in deze gebieden de komende jaren gemeten, geboord en geënquêteerd. Indien het nodig is, wordt per gebied een plan opgesteld dat voorziet in maatregelen op openbaar terrein. Dit plan kan dan uitgevoerd worden bij bijvoorbeeld een rioolrenovatie, nieuw straatprofiel of soortgelijke werkzaamheden. De gebieden waar de nood het hoogst is, worden als eerste aangepakt.
In Hoogeveen Zuid wordt dit najaar al gemeten en geboord. De resultaten van dit onderzoek worden in de loop van volgend voorjaar verwacht.

Aanpak grondwateroverlast in Wolfsbos

In de wijk Wolfsbos zijn veel klachten. Meer dan in andere gebieden van Hoogeveen. De bodemopbouw is hier ook veel gevoeliger voor overlast dan elders. Er doen zich dan ook veel problemen voor, blijkt uit een uitvoerige enquête.
Uit recent onderzoek zijn bepaalde delen van de wijk aangewezen waar de gemeente volgend jaar al maatregelen wil treffen tegen grondwateroverlast. Hier wordt niet gewacht op andere werkzaamheden in de buurt.