Gemeente Breda

23nov
Bestemmingsplan tracé Hoogwaardig Openbaar Vervoer Breda vastgesteld

Gepubliceerd op 23 november 2011
Het College van burgemeester en wethouders stelt de Bredase gemeenteraad voor het Bestemmingsplan Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) vast te stellen. Dit bestemmingsplan maakt het mogelijk om tussen de Oosterhoutseweg en het nieuwe Centraal Station Breda een verbinding voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer te realiseren.

In 2007 is een start gemaakt met de invoering van Hoogwaardig Openbaar Vervoerverbinding (HOV) in West-Brabant. Er wordt sindsdien in fasen gewerkt aan de verbetering van het netwerk voor het openbaar vervoer tussen Etten-Leur, Breda en Oosterhout.

De volgende fase van deze verbetering bestaat uit de aanleg van een HOV-baan langs de noordkant van de spoorlijn Breda-Tilburg tussen de Terheijdenseweg en Oosterhoutseweg.

Deze HOV-baan sluit aan de oostzijde via de Oosterhoutseweg aan op de al aangelegde HOV-voorzieningen in Teteringen.

Aan de westzijde sluit deze HOV-baan aan op het nieuw te bouwen Centraal Station Breda. De HOV- busbaan is alleen bedoeld voor HOV-bussen. De tijdwinst op een enkele reis van Breda naar Oosterhout bedraagt acht minuten.

In het plan wordt ook rekening gehouden met de aanleg van een fietspad langs de HOV-baan.

Ter inzage

Het bestemmingsplan plan heeft zes weken ter inzage gelegen. Tijdens deze termijn is een vijftal zienswijzen ingediend. Het merendeel daarvan heeft betrekking op de reconstructie van de Oosterhoutseweg, maar het bestemmingsplan regelt alleen de aanleg van een HOV-baan tussen de Oosterhoutseweg en het Centraal Station. De Oosterhoutseweg maakt immers geen deel uit van het plangebied van het Bestemmingsplan Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Daarom worden deze zienswijzen meegenomen als inspraakreactie op het reconstructieplan voor de Oosterhoutseweg.

Busterminal noordkant

In het nieuw te bouwen Centraal Station komt een busterminal voor zowel stads- als streekbussen. Onder de laatste categorie vallen ook de bussen van de hoogwaardig openbaar vervoerverbinding Etten-Leur - Breda
- Oosterhout v.v. De nieuwe busterminal komt aan de noordkant van het nieuwe station, terwijl de stads- en strekbusstations zich nu nog nog aan de zuidkant van het station bevinden.

Alfred Arbouw, wethouder Via Breda:"De nieuwe busroute is van groot belang voor de ontsluiting van de nieuwe openbaar vervoer terminal Breda. Die terminal is het hart van het lokale en regionale openbaar vervoersysteem met de hoogwaardige regionale busverbinding met Etten-Leur en Oosterhout als belangrijk element hierin." Mobiliteitswethouder Wilbert Willems:"Dit bestemmingplan is een belangrijke stap in de verbetering van het openbaarvervoersnetwerk in Breda en de regio. Buiten de tijdwinst die busreizigers straks met de nieuwe HOV verbinding hebben betekent het nieuwe fietspad dat naast de busbaan wordt aangelegd dat fietsers zonder obstakels, zoals verkeerslichten, vanuit de oostkant van Breda snel en veilig van en naar het nieuwe station Breda kunnen rijden".

Breda, 23 november 2011