Gemeente Woudrichem

NIEUWS

Variantenonderzoek centrumontwikkeling Giessen-Rijswijk afgerond

De Gemeente Woudrichem heeft een onderzoek uitgevoerd naar twee varianten om voor de dorpen Giessen en Rijswijk een gemeenschappelijk centrum te ontwikkelen. Dit voornemen is een vervolg op het vorig jaar uitgevoerde integraal dorpsontwikkelingsplan (iDOP) voor de gemeenschappelijke dorpen Giessen en Rijswijk. De wens om voor de twee dorpen samen een gemeenschappelijk centrum en ontmoetingplaats te vormen, was de belangrijkste uitkomst van dit iDOP. De centrumontwikkeling behelst de realisatie van een brede school, een plein, winkels en horeca. Daarnaast is ruimte voor binnensport en wonen.

Momenteel worden de dorpen van elkaar gescheiden door de voetbalvelden van Rijswijkse Boys en (in mindere mate) VV Giessen. De velden liggen als een buffer tussen de kernen. Om ruimte te maken voor de centrumontwikkeling zullen de voetbalvelden moeten wijken. In één variant wordt dit opgelost door de verenigingen samen op een nieuw aan te leggen sportpark ter hoogte van de huidige velden van VV Giessen samen te brengen. In de andere variant gaan de verenigingen samen op een nieuw aan te leggen sportpark ten westen van Rijswijk spelen.

Een extra aanleiding om plannen voor dit gebied te ontwikkelen vormen de sluiting van zwembad `De kikvorst' en op de langere termijn van sporthal `De Jager'. Ook de locaties van de basisscholen waarvoor nieuwbouw is voorzien, zijn in de planvorming meegenomen.

De varianten zijn op hoofdlijnen op ruimtegebruik, financiën en uitvoeringsrisico's vergeleken. De gemeenteraad wordt nu gevraagd de voorkeur uit te spreken voor één van de varianten. De gekozen variant wordt daarna verder uitgewerkt in een stedenbouwkundig plan en exploitatie. Vervolgens wordt het uitwerkte plan ter besluitvorming aan de raad aangeboden.

Als de raad instemt met de centrumontwikkeling zal worden gestart met de realisatie van een brede school met maatschappelijke en culturele voorzieningen waarin de huidige basisscholen van Giessen en Rijswijk onderdak vinden. Daarnaast is ruimte beschikbaar voor een plein, winkels, horeca, binnensport en wonen. Het doel van de centurmontwikkeling is de leefbaarheid van Giessen en Rijswijk duurzaam te behouden en te versterken. De provincie Noord-Brabant draagt financieel bij in het kader van de `Regionale aanpak leefbaarheid West-Brabant'. Het voorstel van B&W is om de plannen door een derde partij te laten ontwikkelen.

Het variantenonderzoek wordt op 29 november in de opiniërende en 20 december in de besluitvormende vergadering van de gemeenteraad van Woudrichem besproken.