Symantec

Terwijl shoppers online op zoek zijn naar de beste koopjes voor Sinterklaas en Kerstmis, zijn cybercriminelen op zoek naar jouw persoonlijke en financiële informatie. Met de volgende tips geef je cybercriminelen geen kans om jouw feestdagen te verpesten:
1. Te mooi om waar te zijn - Maak alleen gebruik van gerenommeerde online websites met een duidelijk herkenbare afzender. Als je op zoek bent naar mooie designer schoenen en ze worden voor een tiende van de prijs aangeboden, dan is het goed mogelijk dat ze nep zijn. Cybercriminelen zijn zeer professioneel en kunnen websites bouwen die vrijwel identiek zijn aan jouw favoriete merk. Het enige verschil is dan de enorme korting die ze geven op de producten. Voor je het weet laat je je meeslepen en heb je je credit card gegevens al met hen gedeeld.

2. Dubbelcheck de URL - Controleer de web pagina's op het gebruik van encryptie als je persoonlijke informatie zoals adres- en credit card gegevens gaat invoeren. Dit is heel gemakkelijk te controleren. De URL begint in dat geval met `https'.
3. Laat je niet misleiden - Klik de links in je email die zogenaamd naar je favoriete online winkel leiden niet aan. Typ het adres van de web winkel die je wilt bezoeken altijd direct in op de browser balk. Dit voorkomt dat je slachtoffer wordt van een phishing aanval. Phishers gebruiken nep deals en aanbiedingen om hun slachtoffers naar een nepversie van de online winkel te leiden. Als je daar eenmaal bent beland zijn wachtwoorden, logins, opgeslagen credit card gegevens etc. gemakkelijk over te nemen.
4. Bankgegevens intoetsen - Kijk altijd of het `padlock' icoontje (hangslot) onder aan de browser staat als je een online betaling doet. Dit symbool betekent dat de website die je bezoekt, encryptie gebruikt om je te beschermen tegen sneaky cybercriminelen die op zoek zijn naar jouw persoonlijke informatie.
5. Check je bankafschriften - Check altijd je credit card overzichten om onbekende transacties te kunnen opmerken. Dit is absoluut de beste manier om te weten wie je kaart gebruikt en om problemen op te sporen voordat het te moeilijk wordt om ze op te lossen. Credit card bedrijven bieden hun klanten bescherming en zullen met je samenwerken om discutabele en ongeautoriseerde transacties te managen.

6. Online betalingen - Gebruik nooit een publieke of gedeelde computer, zelfs geen wireless netwerk om betalingen te doen. Het gebruik van dergelijke verbindingen maakt het een hacker erg makkelijk om je account en login gegevens te bemachtigen en geld te stelen.

7. Zorg dat je een up-to-date internet beveiligingspakket hebt lopen - Online bedreigingen worden steeds geraffineerder en cybercriminelen zijn goed op de hoogte van alle nieuwe trends om malware te verspreiden. Onvoldoende en onjuiste beveiliging kan leiden tot het kwijtraken van onvervangbare informatie zoals persoonlijke gegevens, foto's, video's en credit card gegevens. Daarom is het belangrijk om bij aanschaf van beveiligingssoftware goed te kijken naar wat het product precies biedt. Snelheid is hierbij ook een belangrijke factor omdat langzame producten het geduld van gebruikers flink op de proef stelt.

"Het is gewoon enorm vervelend om het slachtoffer te worden van cybercriminaliteit, helemaal als dit gemakkelijk voorkomen had kunnen worden", benadrukt Simone Van Zuylen, Consumer Marketing Manager Benelux voor Norton by Symantec. "Uit de laatste cijfers van het Norton Cybercrime Report (september 2011), blijkt dat 41% van alle Nederlanders weleens te maken heeft gehad met een vorm van cybercrime, 62% hiervan in de laatste 12 maanden. En in het buitenland zijn deze cijfers nog hoger. "