Nederlands Jeugdinstituut

Advies aan Kinderombudsman

23 november 2011

Advies aan Kinderombudsman over de aanpak van kindermishandeling

Burgers moeten gestimuleerd worden om hun verantwoordelijkheid te dragen voor een veilig opvoed- en opgroeiklimaat. Alle Nederlandse gemeenten moeten een gerichte en getrapte preventiestrategie invoeren om kindermishandeling te voorkomen. Bovendien moeten onderzoek naar (vermoedens van) kindermishandeling en hulpverlening bij kindermishandeling voor gezinnen waarbij complexe, ernstige vormen van kindermishandeling geconstateerd zijn, integraal en multidisciplinair georganiseerd zijn.

Gezamenlijk advies

Dat stellen het Nederlands Jeugdinstituut, Augeo Foundation, de Bernard van Leer Foundation, Fier Fryslân, Landelijk Programma Huiselijk Geweld en de Politietaak en MOVISIE in het advies Voor Veilig en Veilig Verder dat zij op woensdag 23 november presenteren aan de Kinderombudsman. Dit advies kwam tot stand op verzoek van de Kinderombudsman met als doel kindermishandeling in Nederland doeltreffend aan te pakken.

Download het advies aan de Kinderombudsman: Voor Veilig en Veilig Verder pdf

Stijging aantal slachtoffers

Recent bleek dat meer dan 118.000 kinderen jaarlijks slachtoffer zijn van kindermishandeling. Dit aantal is de laatste vier jaar licht gestegen. Op jaarbasis veroorzaken kindermishandeling en huiselijk geweld bij meer dan 10.000 kinderen lichamelijke schade, zeker 15 kinderen overlijden jaarlijks ten gevolge van kindermishandeling (zie cijfers in dossier Kindermishandeling).

Het advies: burgers hebben ook verantwoordelijkheid

Nadat er de afgelopen jaren vooral gestimuleerd is om kindermishandeling te signaleren en te melden, is het nu zaak werk te maken van de preventie van kindermishandeling en te zorgen voor een integraal, multidisciplinair hulpaanbod na kindermishandeling, waarbij ook het strafrecht een rol krijgt. Kindermishandeling is echter niet alleen de verantwoordelijkheid van overheid en professionals. De samenstellers van het advies Voor Veilig en Veilig Verder vinden dat de aanpak van kindermishandeling op drie manieren een impuls moet krijgen:
1. Burgers moeten gestimuleerd worden om samen de verantwoordelijkheid te dragen voor een veilig opvoedings- en opgroeiklimaat voor kinderen. Onderdeel daarvan is het ontwikkelen van handvatten om alle betrokkenen, professionals en niet-professionals, in staat te stellen (de ernst van) kindermishandeling beter te duiden en daarover het gesprek aan te gaan als zij in contacten met ouders en kinderen geconfronteerd worden met vermoedens van kindermishandeling.
2. Conform de principes van positief opvoeden moeten alle gemeenten in Nederland een gerichte en getrapte preventiestrategie invoeren om kindermishandeling te voorkomen, te beginnen met opvoedcursussen voor alle nieuwe ouders tot en met geïndiceerde interventies bij gezinnen met een verhoogd risico op kindermishandeling.
3. Onderzoek naar (vermoedens van) kindermishandeling en hulpverlening aan gezinnen waar complexe, ernstige vormen van kindermishandeling geconstateerd zijn, moeten integraal en multidisciplinair georganiseerd zijn. Hulpverlenende en strafrechtelijke instellingen moeten daarom vanuit één regionaal centrum gaan samenwerken bij het onderzoek naar en het stoppen van de kindermishandeling.

Om systematisch lering te trekken uit voorvallen en incidenten is een intersectorale review na elke gezinsmoord gewenst, dit om de preventiestrategie aan te scherpen, de multidisciplinaire samenwerking te verbeteren en kindermishandeling blijvend te agenderen.

Verontrustende signalen

Het advies aan de Kinderombudsman volgt op het verschijnen in 2011 van een aantal verontrustende rapporten over de aanpak van kindermishandeling in Nederland (Onderzoeksraad voor Veiligheid, Gezondheidsraad, Nationaal Rapporteur Mensenhandel). Deze rapporten constateren tekortkomingen bij de aanpak van kindermishandeling. De overheid heeft de afgelopen jaren met het Actieplan Aanpak Kinderen Veilig Thuis vooral geïnvesteerd in het signaleren en melden van kindermishandeling bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Met als resultaat dat professionals daadwerkelijk meer gevallen van kindermishandeling gemeld hebben, zoals het recente rapport van Van IJzendoorn e.a. (2011) illustreert. Uit de evaluatie van de Regionale aanpak kindermishandeling, die deel uitmaakte van het hiervoor genoemde actieplan, blijkt dat het er nog veel gedaan moet worden om kindermishandeling ook preventief en curatief aan te pakken.

Download het advies aan de Kinderombudsman: Voor Veilig en Veilig Verder pdf
Zie het origineel