Gemeente Soest

Spoorbomen langer dicht bij station Soest, Steenhoffstraat.

23 november 2011

De spoorbomen bij het station in Soest blijven komende weken langer dicht dan gebruikelijk. Spoorbeheerder ProRail heeft hier om veiligheidsredenen toe besloten.

Tijdens de herfst kunnen sporen glad worden door platgereden bladeren. Bij het remmen kunnen de wielen van een trein hierdoor soms slippen. Daarbij bestaat een kleine kans dat een glijdende trein een open overweg passeert. Dit probleem kan zich voordoen bij overwegen die bij (of in de buurt van) stations liggen. De beveiligingsinstallatie van een aantal overwegen is speciaal ingesteld om langer open te blijven, wanneer de trein aan een perron stilstaat. Deze speciale instelling heeft ProRail deze herfst bij Soest uitgezet, omdat het risico op doorglijden van een trein in deze periode groter is.

Door deze maatregel blijven deze overwegen echter langer dicht. Dit is een nadeel voor de weggebruikers. Vanwege de langere wachttijd voor de spoorbomen bestaat het risico dat mensen uit ongeduld tussen de gesloten bomen door gaan slalommen. Dat is levensgevaarlijk. Bij deze overwegen houden Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) van ProRail dan ook extra toezicht. Machinisten kennen het risico van doorglijden op overwegen. Zij houden bij het remmen rekening met slippen van wielen.