Politie Utrecht

Persberichten Lekstroom, 11.20 uur

Utrecht, 23-11-2011

Tweede verdachte woningoverval aangehouden

(Zie persberichten Lekstroom d.d. 30-10-2011: Overval woning: getuigen gezocht en d.d. 17-11-2011: Verdachte woningoverval aangehouden)

NIEUWEGEIN Op dinsdag 22 november heeft de politie een tweede verdachte aangehouden in verband met een woningoverval die op zondag 30 oktober plaatsvond.

Op zondagochtend 30 oktober rond 04.50 uur drongen twee mannen een woning aan de Gerard Walschapshove binnen. Zij bedreigden en mishandelden de 19-jarige bewoner en maakten onder andere een geldbedrag en een zwarte laptop buit. Het slachtoffer werd met een hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hij mocht na behandeling het ziekenhuis verlaten.

Op donderdag 17 november werd al een eerste verdachte in dit onderzoek aangehouden. De zaak werd op woensdag 16 november in het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht behandeld. De politie zet het onderzoek voort.

Brandstichting

HOUTEN Op dinsdagavond 22 november was er brand in een woning. Agenten hielden de bewoner aan op verdenking van betrokkenheid.

Rond 18.10 uur kregen de brandweer en politie de melding van een brand in een appartementencomplex aan de Steigerbouw. Aanvankelijk was de melding dat de bewoner zich nog in het pand bevond, maar terwijl de hulpdiensten onderweg waren, werd al gemeld dat hij de woning had verlaten en weg was gelopen. De brandweer ging de brand te lijf en in verband met de rookontwikkeling werden vijftien omliggende woningen ontruimd. De bewoner, een 60-jarige man uit Houten, bleek ervandoor te zijn gegaan. Uit getuigenverklaringen bleek dat hij de brand mogelijk had aangestoken. Agenten stelden een onderzoek in de omgeving in en troffen de verdachte op de Rondweg aan. Hij verzette zich bij zijn aanhouding, maar kon onder controle worden gebracht. Agenten brachten hem over naar het politiebureau.

Nadat de brandweer het vuur had geblust, bleek de schade zich hoofdzakelijk tot het appartement van de 60-jarige verdachte te hebben beperkt. Door brandweerlieden werd het complex geventileerd, waarna de bewoners naar hun woningen terug konden.

De verdachte bleek geestelijk verward te zijn. Hij is voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Beroofd bij pinautomaat

IJSSELSTEIN Een bejaarde vrouw werd op dinsdag 22 november bij een pinautomaat beroofd.

Rond 13.00 uur pinde een 78-jarige vrouw uit IJsselstein geld bij een pinautomaat aan de Schuttersgracht. Zij zag dat twee mannen bij de andere pinautomaat naast haar gingen staan. Zij merkte dat één van hen de nodige moeite deed om haar pincode af te kijken, maar zij schermde die bij het intypen af. Toen haar pinpas echter terug uit de automaat kwam, griste één van de mannen die uit de automaat en beide mannen renden weg.

De verdachten waren twee lichtgetinte mannen vermoedelijk afkomstig uit het Oostblok, waarvan één met een fors postuur en met een lederen schoudertas. De ander was iets kleiner en had een kalend voorhoofd.

De politie werd gewaarschuwd en de politiemeldkamer startte een Burgernetactie. Een Burgernetdeelnemer meldde de mogelijke verdachten op de Haanderik te hebben gezien. Meerdere agenten zetten de wijk af en doorzochten de omgeving. Daarbij werden de verdachten niet meer aangetroffen.

Het slachtoffer deed aangifte van de beroving en liet haar bankpas direct blokkeren.

Aan getuigen van de beroving en aan mensen die de verdachten mogelijk op of in de omgeving van de Schuttersgracht hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.

Meisje ingezet bij winkeldiefstal

NIEUWEGEIN Agenten hielden op dinsdagochtend 22 november twee volwassenen en een meisje van acht jaar aan op verdenking van winkeldiefstal.

Rond 11.10 uur bevonden een man en een vrouw zich met een klein meisje in een winkel aan de Passage. Zij kochten kleding en rekenden die af. Toen zij wegliepen, zagen zij kans een trui van een stelling te pakken en die in de tas van het meisje te stoppen. Vervolgens ging het alarm van het beveiligingspoortje af, toen zij de winkel verlieten. Een medewerker sprak hen aan, waarop de beide volwassenen direct verbaal agressief reageerden en in alle toonaarden ontkenden iets te hebben gestolen.

De politie werd gewaarschuwd en agenten gingen ter plaatse. Zij hielden het drietal, een man en een vrouw beiden 29 jaar oud en een 8-jarig meisje allen uit Nieuwegein, aan. Zij hadden de gestolen trui inderdaad in hun tas zitten.

Bij onderzoek in het politiebureau bekende de 29-jarige man dat hij de trui had gestolen en in de tas van zijn 8-jarige dochtertje had gestopt. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Daar niet kon worden bewezen dat de vrouw bij de diefstal was betrokken, is er geen proces-verbaal tegen haar opgemaakt.

Getuigenoproep: inbraak en pogingen daartoe

IJSSELSTEIN De politie is op zoek naar getuigen van een woninginbraak en pogingen daartoe in de nacht van maandag 21 op dinsdag 22 november.

Agenten werden op dinsdagmiddag rond 15.40 uur naar het Tourmalijnpad gestuurd in verband met een poging tot inbraak. De bewoners merkten aan verschoven tuinmeubels dat er iemand in de tuin was geweest en constateerden dat er geprobeerd was in te breken. Ook was er gereedschap uit de tuin verdwenen. Ter plaatse werden agenten aangesproken door meerdere andere bewoners. Bij een andere woning aan het Tourmalijnpad was een fiets gestolen. Dezelfde nacht was bij een woning aan het Smaragdhof daadwerkelijk ingebroken.

Aan mensen die informatie hebben over de (pogingen tot) inbraak, of die in de nacht van maandag op dinsdag verdachte personen in de buurt van het Tourmalijnpad en het Smaragdhof hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844, of anoniem via 0800-7000.

Man aangehouden

NIEUWEGEIN Dinsdagochtend 22 november is een man aangehouden die zich verdacht gedroeg. Hij bleek onrechtmatig in Nederland te verblijven.

Omstreeks 07.00 kreeg de politie een melding over drie mannen die zich verdacht ophielden op de Maurice Roelantshove. Ter plaatse troffen de agenten niemand aan. Op basis van een verkregen signalement gingen de agenten op zoek en troffen drie mannen aan bij een bushalte op de Galecopperlaan. Toen de agenten de mannen wilden aanspreken, renden zij weg. Uiteindelijk kon één van drie mannen, een 39-jarige man uit Burkina Faso, worden staande gehouden op de Pieter de Hooghhage. Hij kon zich niet legitimeren en werd meegenomen naar het politiebureau. De andere verdachten wisten te ontkomen. In het politiebureau bleek dat de aangehouden man onrechtmatig in Nederland verblijft. Hij is voor nader onderzoek overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

Controles in het kader van project Mobiel Banditisme

LEKSTROOM Agenten van politie Utrecht, het KLPD en de Koninklijke Marechaussee en buitengewoon opsporingsambtenaren van de Belastingdienst voerden in de afgelopen weken op diverse locaties in de districten Lekstroom en Rijn&Venen verkeerscontroles uit in het kader van het project Mobiel Banditisme.

Aanhoudingen

De aanhouding van vier mannen in verband met het aantreffen van een stroomstootwapen, een busje pepperspray en verdovende middelen. Ook werden gebruikershoeveelheden verdovende middelen en een mes ingenomen.

De aanhouding van een automobilist die soft- en mogelijk harddrugs bij zich had. In zijn auto werd ook een stroomstootwapen gevonden. Daarnaast verkeerde hij onder invloed van alcohol en blies 235 ug/l. op het ademanalyseapparaat.

De aanhouding van drie personen, omdat zij 800 wietplantjes(stekjes) bij zich hadden. Boven-dien werden in een andere auto nog eens 250 wietplantjes aangetroffen.

Bij een automobilist werden zes messen aangetroffen die hij op diverse plekjes in zijn auto had verstopt. Bovendien moest deze automobilist nog 17 dagen gevangenisstraf uitzitten.

Donkere dagen Offensief

De controleplaatsen, dagen en tijdstippen zijn gekozen aan de hand van het criminaliteitsbeeld. De komende periode ligt de focus op personen waarvan bekend is dat zij woninginbraken plegen. Het aanpakken van deze personen binnen het project Mobiel Banditisme maakt deel uit van het donkere dagen offensief.

Het hoofddoel van de controles is, om na analyse van het criminaliteitsbeeld, door middel van intensieve samenwerking met diverse opsporingsdiensten, gericht verkeerstoezicht te houden op voor mobiel banditisme nodale punten, met focus op dadergroep verantwoordelijk voor woning-, bedrijfsinbraken en autokraken. Daarnaast wil de politie door het zichtbaar aanwezig te zijn op verschillende locaties het veiligheidsgevoel verhogen, het aanhouden van gesignaleerden en ongewenste vreemdelingen en het innen van openstaande geldboetes en naheffingen.