Gemeente Ede

woensdag, 23 november 2011

Wethouder Van Milligen onthult informatiepaneel

Afgelopen zaterdag - 19 november - trapte Wethouder Evert van Milligen de Archeologiewacht Ede af. Met een veldtraining hebben vrijwilligers kennisgemaakt met het uitvoeren van onderhoud op archeologische terreinen. Onderwerp van de dag was het Celtic field aan de Panoramaweg in Bennekom.
Wethouder Van Milligen onthult, samen met een jeugdige vrijwilliger, een nieuw informatiepaneel. (Foto: Jan Kijlstra)

Wethouder Van Milligen onthult, samen met een jeugdige vrijwilliger, een nieuw informatiepaneel. (Foto: Jan Kijlstra)

Een Celtic field is een akkersysteem uit de IJzertijd (700 tot 12 jaar voor Chr.), waarvan de voor dit systeem kenmerkende walletjes ook nu nog zichtbaar zijn in het landschap. Als afbakening en veekering werden lage walletjes rond de ongeveer 40 m bij 40 m grote akkers aangelegd. Het raatpatroon dat daardoor ontstaat, is in het veld, maar met name op luchtfoto's, nog vaak goed te zien.

De lokale stichting Landschapsbeheer Zuidwest Veluwe beheert al jaren het heideterrein en richt zich met name op het verwijderen van verjonging op de akkertjes. De afgelopen jaren heeft echter braam de walletjes overwoekerd, zodat deze nauwelijks meer zichtbaar waren. Ook een buffer van jonge boompjes langs de Panoramaweg belemmerde het zicht op het heideterrein. Tijd om het archeologische rijksmonument op te knappen!

Na een welkomstwoord door wethouder Evert van Milligen en een korte introductie over Celtic fields en het belang van onderhoud op archeologische terreinen door de Archeologische Monumentenwacht, staken de vrijwilligers de handen uit de mouwen.

Met een opkomst van zo'n 40 vrijwilligers spreekt de organisatie van een groot succes. Jong en oud, man en vrouw hebben bramen getrokken, boompjes gezaagd, takken gesleept en vooral ook veel plezier gehad. Onder een heerlijk zonnetje is in een paar uur tijd het zicht op de walletjes van het Celtic field sterk verbeterd. De organisatie van de bijeenkomst was in handen van de Archeologische Monumentenwacht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Gemeente Ede en de Provincie Gelderland faciliteerden de dag.

Wilt u er ook actief aan meewerken om een stukje geschiedenis in het landschap bij u in de buurt zichtbaar te houden? Geeft u zich dan op bij de Archeologische Monumentenwacht (033) 46 50 574 of info@archeomw.nl.