Gemeente Leeuwarden

Leeuwarder raad stemt in met herindeling Boarnsterhim

Grou

Op 22 november stemde de raad van de gemeente Leeuwarden in met de herindeling van Boarnsterhim. De FNP stemde tegen.

Opdelen gemeente Boarnsterhim

Op 22 november stemden de raden van de gemeenten Leeuwarden, Súdwest-Fryslân, Heerenveen, Skarsterlân en Boarnsterhim in met de herindeling van Boarnsterhim. In alle gemeenten gebeurde dat unaniem, behalve in Leeuwarden waar FNP-raadslid Pier Tilma tegenstemde. Alle raden kregen voorafgaand aan de vergadering een taart met daarop de tekst 'Boarnsterhim'. Daar ging na de vergadering het mes in, symbolisch voor het opdelen van die gemeente.

Burgers kunnen mening kenbaar maken

De inwoners van de vijf gemeenten kunnen dit voorstel op hun eigen gemeentehuis inzien. De burgers krijgen acht weken de gelegenheid om hun mening over het voorstel kenbaar te maken. Die inbreng wordt samengebracht in een reactiedocument. Dit document wordt bij het definitieve herindelingsvoorstel gevoegd.

Definitief besluit

In het voorjaar van 2012 nemen de gemeenteraden een besluit over het definitieve herindelingsontwerp. Dit besluit wordt via de provincie Fryslân, met goedkeuring van de Gedeputeerde Staten, aan het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) voorgelegd. De Eerste en Tweede Kamer moeten het voorstel uiteindelijk goedkeuren. Daarna wordt de herindeling van Boarnsterhim op 1 januari 2014 een feit.

Meer informatie?

Meer informatie is te vinden op de website herindeling Boarnsterhim (opent in nieuw venster).