Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)


NBOV: NBOV geeft vervolg aan EHBO-handleiding

21/11/2011

Dit najaar heeft de NBOV op diverse manieren aandacht besteed aan uiteenlopende calamiteiten in de bakkerij. In september nam de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb als voorzitter van de Taskforce Winkelveiligheid het eerste exemplaar van het nieuwe EHBO-pakket van de NBOV in ontvangst. Tijdens de NBOV-regiobijeenkomsten in de weken daarna volgde een voorlichtingstraject overvalpreventie, uitgevoerd in samenwerking met het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Dit `veiligheidstraject' krijgt nu opnieuw een vervolg.

Het pakket `Eerste Hulp bij Bakkerij Ongevallen' geeft uitleg over diverse calamiteiten en onheil van buitenaf. Alle NBOV-leden hebben hiervan in september een exemplaar ontvangen. In de beknopte uitleg tijdens de diverse najaarsbijeenkomsten daaropvolgend in de regio's was het niet mogelijk in te gaan op alle aspecten van veiligheid in de winkel. Daarom biedt de NBOV in samenwerking met het HBD vanaf januari 2012 een vervolgtraject aan, in de vorm van de introductietraining `Veilig in de winkel'. Cursisten leren tijdens deze training om te gaan met agressie en geweld, winkeldiefstal en winkelovervallen én met de manier waarop dit is te voorkomen. De introductietraining is bedoeld voor alle ondernemers en medewerkers die het risico lopen te worden geconfronteerd met winkelcriminaliteit. Er is keuze uit twee modules:
1) module `Agressie & geweld en winkeldiefstal' en 2) module `Overvallen'.

Zelfvertrouwen
Tijdens de trainingen delen cursisten ervaringen met elkaar en via rollenspellen ondervinden ze zelf wat de confrontatie met geweld betekent. Professionele acteurs spelen een agressieve of gewelddadige klant of een overvaller en cursisten kunnen hierop reageren. Hiermee worden ondernemers en medewerkers voorbereid op de risico's en terugdringing van agressie en geweld. De training geeft de cursisten meer zelfvertrouwen bij het handelen in geval van agressie, diefstal of een overval.

De training vindt plaats in de eigen winkel of de eigen regio en kan zowel overdag als 's avonds plaatsvinden. De aanvragende ondernemer stelt zelf de groep samen. Deze kan bestaan uit medewerkers uit het eigen bedrijf of collega-ondernemers (en hun medewerkers). Uitnodigingen, koffie/thee, een projectiescherm en een locatie (inclusief eventueel zaalhuur) worden verzorgd door de ondernemer zelf. Het HBD zorgt voor de trainer, de trainingsacteur en lesmateriaal. Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat en het informatieboekje `Veilig in de winkel'.

Tijdsduur en kosten
De training duurt drie uur en heeft de speciale prijs van EUR 500,- (excl. BTW) per groep van minimaal twaalf en maximaal twintig deelnemers (normale prijs van deze training is EUR 1.100,-; het HBD verleent een subsidie van EUR 600,-) Voor meer informatie en inschrijvingen: HBD Lokale trainingen, telefoon 06 - 11 39 38 88 of e-mail: lokaletrainingen@hbd.nl.