Gemeente Alkmaar


Startbijeenkomst lokaal Dierenwelzijnsbeleid

Alkmaar, 23 november 2011

Tijdens een startbijeenkomst over dierenwelzijn hebben lokale diereninstanties en inwoners van Alkmaar hun visie en belang voor het voetlicht gebracht. Deze inbreng wordt gebruikt om een `Nota lokaal dierenwelzijnsbeleid Alkmaar' te ontwikkelen.

Gemeente Alkmaar heeft als doel om een vastgesteld Dierenwelzijnbeleid te hebben dat onder andere leidt tot het bevorderen, handhaven, informeren én stimuleren van het welzijn van dieren. Wethouder Martin Hagen: "Ik wil het welzijn van dieren in Alkmaar zo snel mogelijk bevorderen. Vanzelfsprekend in samenwerking met betrokken diereninstanties en met de inwoners van Alkmaar. Tijdens de startbijeenkomst hebben veel belanghebbenden al hun stem laten horen. Dat is van belang, want het nieuwe Dierenwelzijnsbeleid moet een product van ons allemaal worden."

Uniek experiment
Vanwege hun interesse en betrokkenheid bij het onderwerp leveren de raadsleden Annelies Janssen van Leefbaar Alkmaar (LA) en Bart van Groen van de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) tijdens de totstandkoming van de nota frequent en intensief bijdragen aan de inhoud van de nota. Dit vanuit hun eigen optiek en verantwoordelijkheid. Deze intensieve samenwerking tussen de betrokken individuele raadsleden en de wethouder bij de totstandkoming van één Nota Lokaal Dierenwelzijnsbeleid Alkmaar maakt dat er sprake is van een uniek experiment.

De komende twee maanden wordt de nota geschreven. Wethouder Hagen: "Iedereen die nog ideeën, suggesties of opmerkingen heeft voor de Nota lokaal dierenwelzijnbeleid Alkmaar, laat het ons weten. Stuur een e-mail aan: dierenwelzijn@alkmaar.nl."

Egelopvang Dikke Prik
In het kader van Dierenwelzijn heeft Loretta Schrijver (dierenliefhebber en oud-presentatrice RTL-nieuws) 1000 euro uitgereikt aan de Egelopvang Dikke Prik. De Egelopvang heeft de prijs ontvangen, omdat ze naast de opvang van 500 tot 600 egels per jaar ook een sterk educatief programma biedt. Daarnaast draait Dikke Prik zonder subsidie. Met de prijs kan de Egelopvang 50 egels opvangen en terugbrengen in de natuur.

Gehoorde diereninstanties
De diereninstanties die tijdens de startbijeenkomst gehoord zijn, waren: Dierenbescherming Noord-Holland Noord, Wilde dieren de tent uit, De Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO), Stichting Dierentehuis Alkmaar e.o., Stichting Zwerfdier, Knaagdierencentrum Heiloo, Egelopvang Dikke Prik, Dierenambulance Noord-Kennemerland, NME-centrum Alkmaar, Bijenvereniging, Vissenbescherming Heemstede, Kinderboerderij d'Oosterhout, Kinderboerderij de Rekerhout, Stadsboerderij de Hout, MEC Alkmaar en Stichting Animo.