NEN


23-11-2011

Essent publiceert als eerste Zelfverklaring ISO 26000 op NEN-Publicatieplatform

In november heeft NEN het Publicatieplatform ISO 26000 gelanceerd. Dit platform is een centrale vindplaats voor organisaties die een Zelfverklaring ISO 26000 publiceren. Op die manier is het voor de buitenwereld duidelijk dat een organisatie haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en ISO 26000 toepast. ISO 26000 is de internationale richtlijn voor de maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties (MVO). Essent is nu de eerste die haar onderbouwde Zelfverklaring op het Publicatieplatform ISO 26000 heeft gepubliceerd.

De Zelfverklaring ISO 26000 is een verklaring door een organisatie dat zij ISO 26000 toepast. Door de stappen in de praktijkrichtlijn NPR 9026 te volgen en de vragen te beantwoorden, komt een organisatie tot deze Zelfverklaring. Door deze Zelfverklaring te publiceren, is nu ook voor de buitenwereld duidelijk hoe een organisatie haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt.

Hoe werkt het?

Ga naar het `Publicatieplatform ISO 26000' op www.nen.nl/iso26000, daar zijn de gepubliceerde Zelfverklaringen in te zien. Om deel te nemen aan het platform betaalt een organisatie, afhankelijk van haar grootte, eenmalig registratiekosten en een jaarlijkse bijdrage. Maar tot 31 december kunnen organisaties zich gratis aanmelden voor het platform. Nadat een organisatie zich heeft aangemeld en de bijbehorende documentatie heeft toegezonden, volgt een toets op volledigheid door NEN. Op dit moment is NEN volop bezig met het toetsen van onderbouwde Zelfverklaringen van zes andere organisaties.

Reactie Essent

"Essent heeft haar wortels in de Nederlandse provinciale en gemeentelijke nutsbedrijven en is van oudsher dan ook een maatschappelijk bewust bedrijf", vertelt Marga Edens, Corporate Responsibility Director bij Essent. "Vanaf 2005 is Essent structureel met MVO bezig. Een groot deel van de praktijk van ISO 26000 stamt dan ook uit de periode voordat de richtlijn als zodanig bestond. Nu, een jaar na de publicatie van ISO 26000, zijn we trots te kunnen melden dat de Raad van Bestuur van Essent de ISO-standaard nu officieel heeft aangenomen als richtlijn voor Essent."

Meer informatie en bestellen

Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Ingeborg Boon van NEN, secretaris van de normcommissie ISO 26000 via (015) 2 690 122 of e-mail ingeborg.boon@nen.nl. Of met Chris Arthers van Essent via Chris.arthers@essent.nl.
De Zelfverklaring en onderbouwing van Essent zijn ook op de Essent website te vinden.