Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Petitie Beneluxtrein aangeboden

fyra Dinsdag 22 november overhandigde Rover-voorzitter Arriën Kruyt ruim 11.000 handtekeningen tegen het opheffen van de Beneluxtrein aan de voorzitter van de Kamercommissie Infrastructuur & Milieu. De gebeurtenis trok de belangstelling van een breed scala aan Kamerleden. Met de petitie vraagt Rover de Tweede Kamer om er bij de minister en de Belgische politiek op aan te dringen de reizigers een keuze te laten houden tussen de snelle en duurdere HSL en de reguliere Beneluxtrein.

"Wij vinden het als Rover ook mooi dat er een Hogesnelheidslijn komt, alleen wordt deze een stuk duurder dan de reguliere Beneluxtrein. Dat wordt minstens 30% meer betalen, reserveren, bovendien rijden er minder treinen per dag dan bij de Beneluxtrein. Er is een markt voor de Hogesnelheidslijn, maar er is ook een markt voor de Beneluxtrein". Met deze boodschap pleitte Rover-voorzitter Arriën Kruyt in de Tweede Kamer tegen het opheffen van populaire intercity tussen Amsterdam en Brussel.

De overhandiging van ruim 11.000 handtekeningen trok een brede politieke belangstelling. Kamerleden van de VVD, CDA, PVV, PvdA, SP en ChristenUnie waren aanwezig om het betoog van Arriën Kruyt aan te horen. "In het regeerakkoord staat: veel aandacht voor grensoverschrijdende verbindingen, dan moet je niet de meest succesvolle grensoverschrijdende verbinding opheffen", betoogde Kruyt.

De Beneluxtrein moet medio 2012 het veld ruimen voor de duurdere HSL. Omdat de HSL bovendien reserveringsplichtig is, zou een zorgeloze reis zonder strakke planning tussen Nederland en België vanaf 2012 voorbehouden blijven aan de automobilist. De petitie die Rover samen met de Vlaamse zusterorganisatie TreinTramBus lanceerde, werd direct door duizenden reizigers ondertekend. Vrijdag 18 november was Rover aanwezig in de trein om actie te voeren. Ook deze actie kreeg massaal steun van de reiziger. "Reiziger kwamen letterlijk achter ons aan rennen om te mogen tekenen, aldus Rover-bestuurslid Hans Dannis. Het is duidelijk dat het onderwerp zeer leeft bij de grensoverschrijdende reiziger. Hopelijk pakt de regering, die zoveel waarde hecht aan grensoverschrijdende verbindingen, dit signaal nu snel op.