Gemeente Bernheze


Baggerwerkzaamheden Leijgraaf

Waterschap Aa en Maas start woensdag 23 november 2011 met het uitbaggeren van de Leijgraaf bij Heeswijk-Dinther, tussen de Hondstraat en de Koffiestraat...

Het te baggeren traject is ca. 4 kilometer lang en naar verwachting wordt 9.500 m3 baggerslib verwijderd en over het land verspreid. Een deel van de aanwezige slib wordt afgevoerd naar een erkend verwerker.

Aanleiding

Het uitbaggeren van watergangen is noodzakelijk omdat de baggerlaag op de waterbodem de afgelopen jaren is aangegroeid. Hierdoor kan het water minder goed doorstromen en kunnen problemen ontstaan. Waterschap Aa en Maas werkt op dit moment aan een cyclisch onderhoudsplan. Dit houdt in dat per waterloop wordt aangegeven om de hoeveel jaar er gebaggerd wordt.

Aanpak en planning

Voorafgaand aan de werkzaamheden is een waterbodemonderzoek uitgevoerd om de kwaliteit van het baggerslib te onderzoeken. Hieruit is gebleken dat een deel van de specie niet verspreidbaar is en moet worden afgevoerd. De periode van uitvoering valt buiten het broedseizoen en hiermee wordt voldaan aan de eisen die de Flora- en Faunawet stelt.

Het waterschap wilt ervaring opdoen met verschillende baggertechnieken. Zo wordt duigelijk welke methode het meest effectief, efficiënt en minst kostbaar is.
De baggerwerkzaamheden worden daarom op drie verschillende manieren uitgevoerd:

* Met een snijkopzuiger (baggerboot).

* Met een pomp achter de trekker

* Met een pomp achter de kraan.

Meer informatie: www.aaenmaas.nl

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35