Gemeente Alkmaar


Zomersluiting Stedelijk Museum Alkmaar

Alkmaar, 23 november 2011

Het Stedelijk Museum Alkmaar voert zomer 2012 de eerste fase van de modernisering uit. Dit betreft de verbouwing van de gevel, de herinrichting van het entreegebied en de realisatie van de eerste twee nieuwe museumzalen, 'Victorie' en 'Gouden Eeuw'. Om deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren is het noodzakelijk dat het museum voor een beperkte periode sluit: van 1 juni tot en met 30 september 2012. Op 8 oktober 2012 worden de eerste zaal 'Victorie! Het beleg van Alkmaar in 1573' en het geheel vernieuwde entreegebied, feestelijk geopend.

Waarom eigenlijk moderniseren?
De huidige museuminrichting is meer dan 10 jaar oud en sluit onvoldoende aan bij de verwachtingen van het hedendaagse publiek. Naast een authentieke en unieke ervaring, verwacht men tegenwoordig ook beleving, interactiviteit en afwisseling. De huidige museumzalen hebben een overwegend statische presentatie waarin de topstukken van het museum onvoldoende uit de verf komen. Ook de route door het museum, die al lange tijd door bezoekers als knelpunt wordt ervaren, wordt verbeterd. De modernisering levert naar verwachting vooral meer tevreden bezoekers op en een hernieuwde waardering voor de collectie en presentaties van het museum.

Zichtbaarheid in de stad
Veel mensen die een bezoek willen brengen aan het Stedelijk Museum Alkmaar kunnen de ingang niet goed vinden. De gevel heeft een gesloten karakter. Om ook in de stad en aan het plein goed zichtbaar te zijn, wordt de entree extraverter, gastvrijer en laagdrempeliger. De nieuwe transparante glazen gevel wordt een etalage, waar buiten al zichtbaar is wat er binnen in het museum te beleven valt.

Voorbereidingen januari-mei 2012
Ter voorbereiding op de nieuwe inrichting worden momenteel diverse schilderijen uit de collectie gerestaureerd. Het gaat daarbij om belangwekkende stukken die straks een prominente plek in de nieuwe museumzalen krijgen. Vanaf januari wordt het depot heringericht. De vele objecten uit het depot worden tijdelijk in de huidige Schutterszaal gehuisvest. De werkzaamheden in dit 'semi-publieke' depot zullen zichtbaar zijn voor de bezoeker. Vanaf maart is een aantal museumzalen niet meer toegankelijk. De gehele eerste verdieping, de filmzaal en de Schutterszaal zijn wel geopend. Vanwege het ongemak krijgen bezoekers die tussen maart en mei naar het museum komen een gratis kop koffie of thee en een aandenken.

Informatie
Om u op de hoogte te houden is er tot en met mei 2012 in de foyer van het museum een kleine presentatie ingericht. Hierin vertellen wij u onder meer over de nieuwe Victorie!-zaal en de verschillende fases van de modernisering. GeĂŻnteresseerden kunnen zich via de website www.stedelijkmuseumalkmaar.nl opgeven voor een digitale nieuwsbrief. Van juni t/m september 2012 zal het museum op verschillende plekken in de stad aanwezig zijn. Van een informatiestand of een mini-expo tot aan enkele ludieke acties in de stad. Ook is het museum nog steeds actief op zoek naar bedrijven, fondsen en particulieren die het museum willen steunen. Hiervoor worden diverse acties op touw gezet.

Ontwerp voor de nieuwe voorgevel Stedelijk museum Alkmaar

Ontwerp voor de nieuwe voorgevel Stedelijk museum Alkmaar