Gemeente Alkmaar


Opknappen Doelenveld stap dichterbij

Alkmaar, 23 november 2011

Het college van burgemeester en wethouders heeft het schetsontwerp voor het Doelenveld gisteren goedgekeurd. Hiermee is het opknappen van het plein een stap dichterbij gekomen. Als ook de gemeenteraad zich in januari positief uitspreekt over het ontwerp, kan het verder worden uitgewerkt in een definitief ontwerp en kan de gemeente starten met de uitvoering. Als alles volgens planning verloopt, is het Doelenveld halverwege 2013 opgeknapt.

Gelijktijdig met het raadsbesluit om te stoppen met YXIE, heeft de raad het college opdracht gegeven voor 1 januari 2012 met een nieuw schetsontwerp voor het Doelenveld te komen. Dit ontwerp is er nu: een plein met ruimte voor groen, bankjes, een speelplek voor kinderen en 40 parkeerplaatsen. Ook wordt de historische schietbaan weer zichtbaar gemaakt met een ondergrond van grind of gravel.

Omwonenden enthousiast
De adviesgroep Doelenveld, waar een aantal omwonenden deel van uitmaakt, is enthousiast over het ontwerp. Ook de omwonenden die eerder deze maand aanwezig waren bij een informatiebijeenkomst, reageerden positief. Beiden hebben een aantal aandachtspunten meegegeven, waarmee de gemeente bij de verdere uitwerking zoveel mogelijk rekening houdt.

Gebouwen rondom Doelenveld
Momenteel is nog niet van alle gebouwen rondom het Doelenveld bekend wat daar gaat komen. Voorlopig blijft in de Harmonie nog de functie van bioscoop/filmzalen, maar toekomstige uitbreiding of verplaatsing van deze functie naar een andere locatie behoort tot de mogelijkheden. Het Grand Hotel aan de zuidzijde van het Doelenveld breidt uit op de plek van het voormalige Aldi-pand. De steeg aan deze zijde wordt verbreed naar 6 meter, zodat deze een representatieve entree vormt naar het Doelenveld. Ook de Sint Sebastiaansdoelen en buurthuis De Burcht krijgen op termijn een nieuwe invulling. Daarnaast is het wenselijk dat de videotheek aan de noordzijde van het plein een betere uitstraling krijgt.

Wethouder Anjo van de Ven (OPA): "Met het opknappen van het Doelenveld krijgt de stad er weer een mooi plein bij waar ook veel aandacht is voor groen. Zo zijn de parkeerplaatsen omgeven door hagen. Ook is in het ontwerp rekening gehouden met behoud van cultureel erfgoed door de schietbaan zichtbaar te maken. Medio 2013 moet het Doelenveld er weer mooi bij liggen, net als de andere pleinen in de binnenstad. Zo hopen we nog meer kans te maken op de titel Beste Binnenstad 2013."

Klik hier om het schetsontwerp te bekijken