Gemeente Voerendaal


\ 23/11/2011 - Nieuw bestemmingsplan buitengebied Voerendaal De gemeente Voerendaal is gestart met de voorbereidingen van een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied. Het nieuwe plan vervangt het huidige bestemmingsplan uit 1996. Het buitengebied omvat het gehele grondgebied van de gemeente Voerendaal met uitzondering van de kernen en gehuchten.

Klankbordgroep
Burgemeester en wethouders wil graag zo vroeg mogelijk met bewoners en gebruikers van het buitengebied in gesprek. Daarvoor wordt een zogenoemde klankbordgroep in het leven geroepen bestaande uit belangengroeperingen zoals onder meer LLTB, IVN, IKL enzovoorts.

Belangrijk
Het bestemmingsplan geeft voor alle gronden en gebouwen aan hoe ze gebruikt mogen worden en of er wel of niet gebouwd mag worden. Het bestemmingsplan buitengebied geeft antwoord op: Kan ik mijn bedrijf nog uitbreiden? Waar mag ik mijn gebouwen voor gebruiken? Belangrijke vragen voor ondernemers, zowel voor agrariërs als niet-agrariërs. Maar ook voor de burgers in het buitengebied is het interessant: Hoe groot mag de woning zijn? Kan ik nog meer bijgebouwen oprichten? Een andere vraag heeft betrekking op de woon- en leefomgeving: Zijn de natuur en het landschap goed beschermd?
Kortom, het bestemmingsplan 'Buitengebied' is een belangrijk document voor iedere gebruiker en iedereen met eigendommen in het buitengebied.

Inventarisatie
Vóór het opstellen van een nieuw bestemmingsplan is het gebruikelijk dat de gemeente een interne inventarisatie uitvoert ten aanzien van bouwplannen en gebruikswijzigingen waarvoor sinds de inwerkingtreding van het thans geldende bestemmingsplan (1996) door de gemeente een vergunning is verleend.
Als gevolg van de brand in het gemeentehuis in december 2010 hebben veel dossiers waterschade opgelopen. Het herstellen van deze dossiers is in gang gezet maar het duurt nog enige tijd voordat alle dossiers zijn hersteld. Om de voorbereiding van het bestemmingsplan 'Buitengebied' niet te belemmeren, verzoekt de gemeente bewoners en gebruikers van het buitengebied, van formele vergunningen voor bouw- en/of gebruiksactiviteiten, welke in de periode januari 1996 december 2010 door de gemeente zijn afgegeven, een kopie aan te leveren. Dit kan zowel per post als digitaal via info@voerendaal.nl. Deze vergunningen zijn ook bekend onder de naam 'vrijstelling' of 'ontheffing' van het bestemmingsplan. Burgers kunnen ook met de originele documenten naar het KlantContactCentrum in het voormalige 'Groene Kruis'-gebouw komen waar een gratis kopie van de stukken wordt gemaakt.

Informatie

Voor meer informatie over het bestemmingsplan Buitengebied kunt u contact opnemen met de heer J. Laudy op telefoonnummer 045 575 33 99.