Gemeente Ede

woensdag, 23 november 2011

Geslaagde rampenoefening gemeente Ede

Woensdag 16 november oefende de gemeente Ede tijdens een, in scène gezette, ramp hoe te handelen tijdens een crisissituatie. Tijdens de oefening werd samengewerkt met het Rode Kruis en een team van (geestelijke) verzorging. Het was een geslaagde oefening waarbij alle deelnemers ruim de kans kregen hun werkzaamheden tijdens een ramp te oefenen en daarvan te leren.

De nadruk van de oefening lag op het registreren van slachtoffers en het regelen van opvang en verzorging.

Scenario

Voor de oefening van de gemeente werd het volgende scenario bedacht. Er staat een optreden van bekende radio-, en televisiesterren gepland op het Museumplein. De weersverwachtingen zijn slecht en er wordt overwogen het evenement af te blazen. Maar de verwachte opkomst is groot (zo'n 3000 bezoekers) en in overleg met de organisatie wordt besloten het evenement door te laten gaan. De avond begint goed, maar om 18.30 uur betrekt de lucht, het gaat regenen en waaien en er ontstaat een gevaarlijke situatie. Het gevolg is dat het Museumplein moet worden ontruimd en bewoners van de appartementen geëvacueerd moeten worden. Er zijn ongeveer 50 direct gedupeerden die opgevangen moeten worden, de locatie hiervoor is het Rode Kruisgebouw. Het rampenplan van de gemeente treedt in werking.

Aanwezigen worden geregistreerd, het opvangcentrum wordt ingericht en waar verzorging nodig is wordt dat geboden. Er wordt goed samengewerkt tussen de verschillende deelnemers.

Oefening baart kunst

Bij een ramp moet je snel en juist kunnen handelen. Alleen theorie is niet voldoende, er moet ook geoefend worden. Een rampenoefening als deze biedt de verschillende diensten de kans hun werkzaamheden en taken te trainen, maar ook om op een juiste manier samen te werken met andere partijen.

Burgemeester Cees van der Knaap, ook betrokken bij de rampenoefening, benadrukt het belang van een dergelijke oefening. "Je hoopt deze situatie natuurlijk nooit in het echt mee te maken, maar als er iets gebeurt, is het belangrijk als gemeente goed voorbereid te zijn", aldus de burgemeester.

Wat te doen bij een ramp?

Wilt u ook goed voorbereid zijn en weten wat te doen bij een ramp? Kijk dan op www.ede.nl. Hier vindt u ook meer informatie over de risico's in uw omgeving.