Radboud Universiteit Nijmegen


Nijmegen, 23 november 2011

Prijs voor scriptie over aanbestedingen

Melissa Hengevelt, docent bij de vaksectie Internationaal en Europees Recht, won afgelopen week met haar scriptie over de wisselwerking tussen het aanbestedingsrecht en het mededingingsrecht de tweejaarlijkse scriptieprijs van de Nederlandse Vereniging voor Aanbestedingsrecht (NVvA). De prijs bestaat uit een geldbedrag van duizend euro en een bewerkte publicatie van de scriptie in het Tijdschrift Aanbestedingsrecht.

Melissa Hengevelt (Dinxperlo, 1987) behaalde op 28 januari 2010 cum laude haar masterdiploma en kon drie dagen later als docent aan de slag aan de rechtenfaculteit. Haar scriptie Duidelijke regelgeving biedt aanbesteders uitsluitsel (over uitsluiting) ging over een bepaling in het aanbestedingsrecht op grond waarvan aanbestedende diensten ondernemingen die het mededingingsrecht (hebben) overtreden, kunnen weren van hun aanbestedingsprocedures. Dergelijke uitsluiting gebeurt nog niet vaak vanwege onduidelijkheid over de reikwijdte van deze bevoegdheid.

Europese regelgeving
Aanbestedende diensten zoals ministeries, provincies, gemeenten en andere publiekrechtelijke instellingen die overheidsopdrachten willen uitgeven, zijn gebonden aan de regels van het (Europese) aanbestedingsrecht. Bij elke aanbesteding worden de aanbiedende ondernemingen beoordeeld. Het is in de praktijk niet duidelijk welke mededingingsrechtelijke overtredingen tot uitsluiting kunnen leiden en op welke gronden aanbestedende diensten een en ander kunnen bewijzen. Duidelijker regelgeving over deze uitsluitingsmogelijkheid, zoals Melissa Hengevelt in haar scriptie bepleit, kan bijdragen aan eerlijkere aanbestedingen. Melissa Hengevelt is begeleid door prof. mr. J.W. van de Gronden, hoogleraar Europees recht en mr. H.M. Stergiou. Ze is erg blij met de prijs en de waardering voor haar onderzoek. Om te kunnen meedingen moesten kandidaten een acht of hoger hebben behaald voor hun scriptie. Van de vier genomineerden bleek Hengevelt uiteindelijk de beste.

NVvA
De NVvA hecht grote waarde aan goed onderwijs. Met deze tweejaarlijkse prijs wil ze het bestuderen en uitdragen van vraagstukken op het gebied van het nationale en het internationale aanbestedingsrecht bevorderen.