Gemeente Alkmaar


Huisvestingsplan Primair Onderwijs

Alkmaar, 23 november 2011

In de komende jaren tot 2016 wordt een aantal basisscholen in verschillende wijken in Alkmaar van nieuwbouw voorzien. Daarnaast worden bij een aantal scholen noodzakelijke aanpassingen gedaan aan de bestaande gebouwen. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders op 22 november besloten. Het Uitvoeringsplan Huisvesting Primair onderwijs 1e fase, waarin de plannen beschreven staan, geeft een beeld van het complete schoolgebouwenbestand in Alkmaar.

De gemeente heeft door een extern bureau een zogenaamde quickscan laten uitvoeren in de afgelopen maanden om de staat van de gebouwen te beoordelen. Deze scan laat geen verontrustend beeld zien van het totaal aan Alkmaarse schoolgebouwen in het primair onderwijs. Ruim de helft verkeert in redelijke tot goede staat, een kwart van het aantal gebouwen moet over uiterlijk 10 jaar verbeterd worden of kan met relatief kleine aanpassingen worden opgeknapt. Nog eens een kwart heeft verbetering op korte termijn nodig. Wethouder Mirjam Hamberg (SP): "Een goed schoolgebouw is essentieel voor een kind om goed te kunnen leren. De omgeving van kinderen moet uitdagend en inspirerend zijn. Daarnaast zijn er in Alkmaar meer brede scholen nodig, waar kinderen ook na schooltijd deel kunnen nemen aan allerlei activiteiten. De quickscan laat zien waar de kansen liggen en waar we nog verbeteringen moeten realiseren."

Extra middelen
Basisschool De Wegwijzer, Sint Matthias en Prinsenhof in Oudorp krijgen nieuwe gebouwen. Ook de nieuwe school in de Vroonermeer-Noord is in de plannen opgenomen. Daar waar nodig en mogelijk worden de schoolgebouwen met voorzieningen voor kinderopvang gecombineerd. Ook is in het plan een aantal onderzoeken opgenomen. Zo wordt voor de scholen in Alkmaar-West (De Hoef en Bergermeer) een onderzoek verricht naar mogelijke (gezamenlijke) nieuwbouw en een locatiekeuze voor deze scholen. Dit ter voorbereiding op een volgende fase van het uitvoeringsplan. Voor de realisatie van de eerste fase is EUR 5 miljoen aan extra middelen beschikbaar; deze financiële middelen zijn bij de begrotingsbehandeling door de gemeenteraad vastgesteld.