Landelijke Studenten Vakbond


NS verplicht in- en uitchecken

Studenten verplicht in- en uitchecken bij NS

Vanaf 1 januari 2012 zijn alle studenten die in Nederland met een Studentenreisproduct reizen verplicht om ook bij NS in en uit te checken. Dat wil zeggen dat studenten dan ook in hun vrij-reizen periode moeten in- en uitchecken. Zonder check in heeft een student vanaf 1 januari bij NS geen geldig vervoerbewijs en kan dan geen gebruik meer maken van de Geld Terug Bij Vertraging (GTBV) regeling als de student recht heeft op reizen met 40% korting.

De NS realiseert zich dat deze grote groep klanten (650.000 studenten) dagelijks met het OV reist en gewend is aan het gemak van vrij reizen. Een keertje niet in- of uitchecken was daarom tot nu niet zo erg. Omdat de NS strenger is geworden op in- en uitchecken, ook als je kaart geldig is om gratis te reizen, willen we studenten graag op tijd informeren. Dit doen we om te zorgen dat studenten niet met onverwachte boetes te maken krijgen.

Om te zorgen dat je het juiste tarief (gratis of gereduceerd met 40%) betaalt in het gehele OV, heeft de NS besloten om aan te sluiten bij andere OV-aanbieders die hun beleid met in- en uitchecken al hebben aangescherpt, zoals aanbieders van vervoer met bus, tram en metro.

Uitzonderingssituaties zijn er ook. Reis je met meerdere treinvervoerders buiten de NS in 1 reis? Dan raden we je aan om een `ouderwets' papieren kaartje te kopen. Zo voorkom je verwarring. Voor internationale reizen koop je een papieren kaartje voor het buitenlandse deel van je reis. In- en uitchecken hoeft dan niet als je vrij reizen hebt.