Royal Haskoning


Royal Haskoning actief bij ontwikkeling 's werelds grootste offshore windpark
23-11-2011
Nijmegen, 16 november 2011 - Royal Haskoning heeft met Forewind een raamovereenkomst gesloten voor de coördinatie en uitvoering van de werkzaamheden voor de milieueffectrapportages (MER's) van het offshore windpark op de Doggersbank. Dit project, 's werelds grootste offshore windpark, kan tot zo'n 10% van de energiebehoefte van het Verenigd Koninkrijk leveren.
De Doggersbank, gelegen in de Noordzee op 125 tot 290 km afstand van de oostkust van Yorkshire, beslaat een zeer groot oppervlak van 8.660 km2 en kan, wanneer de aanleg helemaal af is, plaats bieden aan meer dan 2.000 windturbines die een enorme hoeveelheid duurzame energie kunnen leveren.

De MER-procedure is voor opdrachtgever Forewind* van vitaal belang om toestemming te krijgen van de Infrastructure Planning Commission (IPC) die verantwoordelijk is voor het goedkeuren van alle belangrijke infrastructuurprojecten in het Verenigd Koninkrijk. Royal Haskoning is actief voor verschillende deelprojecten binnen dit project.

Bob Meijer van Royal Haskoning is trots dat het team aan een dergelijk prestigieus project mag meewerken. "Royal Haskoning heeft een uitstekende staat van dienst op de offshore windenergiemarkt weten op te bouwen. We zijn actief in onder andere Nederland, Frankrijk, Duitsland, België en de UK in vele offshore wind projecten. Wij zijn thuis in het hele traject: van de eerste haalbaarheidsstudies, risicoanalyses, milieuonderzoeken en vergunningverlening, tot de engineering en het project en veiligheidsmanagement tijdens de bouw. Onze technische expertise en ervaring op het gebied van zowel offshore als onshore activiteiten stellen ons in staat een goede relatie met onze klant op te bouwen, welke nu wordt bekrachtigd door deze samenwerking met Forewind."

De complexe en breed opgezette MER- en pre-aanvraagprocedure bestaat uit de locatieselectie voor alle onderdelen van de onshore en offshore infrastructuur, de routebepaling voor de exportkabels, de planning en uitvoering van onderzoeksprogramma's, de uitvoering van gegevensanalyse en -interpretatie en uitgebreid overleg met belanghebbenden. De MER voor het eerste project van de Doggersbank is op dit moment in volle gang en zal in december 2012 aan de IPC worden voorgelegd.

Gareth Lewis, hoofd van Offshore Development bij Forewind: "Het Royal Haskoning team heeft zich bewezen in de Tranche A-projecten en door die ervaring zijn zij nu volledig in staat om tijdens de volgende fase van de Tranche B-projecten verder te bouwen op de tot nu toe opgedane kennis en ervaring en kan het team zijn expertise in praktijk brengen door Forewind te ondersteunen bij het behalen van de doelstellingen voor de Doggersbank."

Consultant Rufus Howard van Royal Haskoning onderstreept nog eens het belang van de aanleg van het windpark om de doelstellingen van de Britse overheid op het gebied van lokaal opgewekte, schone energie te realiseren. `De toekomstige windturbines kunnen het Verenigd Koninkrijk op termijn voorzien van een enorme hoeveelheid duurzame energie. Wij zijn betrokken bij een groot aantal evaluaties, waaronder kabelrouteselectie, vergelijking van alternatieve locaties, vervoer en transport, landkwaliteit, overstromingsrisico, geluidsoverlast en planningsbeleid. Het is een spannende uitdaging voor het hele team dat dan ook zeer enthousiast en ontzettend trots is om bij zo'n belangrijk project betrokken te mogen zijn.'


*Forewind is een consortium van vier bedrijven bestaande uit SSE, RWE npower renewables en de Noorse energiebedrijven Statoil en Statkraft.