D66

woensdag 23 november 2011

D66 zet Donner aan het werk voor behoud van talent bij overheid

D66-Kamerlid Wassila Hachchi is bezorgd over het behouden van talent binnen de overheid. Daarom wil Hachchi dat minister Donner (CDA, Binnenlandse Zaken) concrete doelstellingen opstelt om goede medewerkers binnen te halen en te behouden. Een meerderheid in de Kamer steunt haar voorstel voor een evenwichtig personeelsbestand. "De bezuinigingen en de vergrijzing vormen een bedreiging voor een evenwichtig en toekomstbestendig overheidspersoneel. Minister Donner moet nu concrete doelstellingen formuleren om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de overheid op peil blijft," zegt het D66-Kamerlid.

Jonge ambtenaren

Het kabinet Rutte-Verhagen wil 6,5 miljard euro bezuinigen op de overheid. Dit leidt ertoe dat er voornamelijk jongeren worden ontslagen. Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat de instroom van jonge ambtenaren is gehalveerd en bijna een derde van de rijkstrainees de departementen heeft verlaten. Hachchi roept het kabinet op leeftijdneutraal te bezuinigen om de financiële gevolgen van de bezuinigingen eerlijk over de generaties te verdelen.

Concrete plannen

Hachchi wil dat minister Donner in een brief duidelijkheid geeft over de concrete uitvoering van haar voorstel. De sociaal-liberaal betreurt dat de CAO-onderhandelingen van Donner met de ambtenarenbonden nog niet afgerond zijn. "Veel medewerkers weten niet wat hen te wachten staat en anderen zijn al vetrokken. Goede intenties lossen het probleem niet op. Minister Donner moet concrete resultaten laten zien en een strategisch plan voor het personeel opstellen," aldus Hachchi.