D66

woensdag 23 november 2011

Verkiezing Syrië in mensenrechtencomité UNESCO absurd

Europarlementariër Marietje Schaake wil dat EU-buitenlandchef Catherine Ashton de verkiezing van Syrië tot het mensenrechtencomité van UNESCO blokkeert.

Vandaag werd bekend dat Syrië is toegetreden, terwijl onder het regime van Al-Assad grootschalige mensenrechtenschendingen plaatsvinden.

Schande

"Dit is een grote schande", stelt Schaake. "Een regime dat zelf massaal mensenrechten schendt en daarvoor internationale sancties krijgt opgelegd, heeft niets te zoeken bij deze club. UNESCO mag als VN-orgaan ook maar niet het kleinste beetje legitimiteit geven aan het regime van Al-Assad."

Gevangen journalisten

Het comité van UNESCO zet zich vooral in tegen mensenrechtenschendingen in de onderwijs- en culturele sector. Het komt onder meer op voor gevangen journalisten, schrijvers en professoren. De Europese Unie is zelf geen lid van UNESCO, maar slechts waarnemer. Alleen de individuele EU-lidstaten hebben stemrecht.

Bezwaar

Schaake vindt het onbegrijpelijk dat de EU-lidstaten geen gemeenschappelijk bezwaar hebben gemaakt tegen de toetreding van Syrië tot het comité. "We mogen Syriërs die hun leven wagen voor vrijheid en waardigheid, op geen enkele manier het idee geven dat het westen het regime van Al-Assad ook maar een beetje steunt."

Extra sancties

Schaake sprak dinsdag in Brussel met de Syrische Nationale Raad, de vertegenwoordiging van de Syrische oppositie. Ze benadrukt dat de EU meer gerichte sancties moet opleggen aan geldschieters van het regime, zodat Al-Assads middelen opdrogen. Samen met Guy Verhofstadt, leider van de Liberalen in het Europees Parlement, stelde Schaake een eisenpakket op. "Naast de extra sancties om de geldstroom aan het regime afsnijden moet de EU een veilige bufferzone langs de Turkse grens inrichten. Ook moet er een verbod komen op de Europese export van afluistertechnologie en moeten Rusland en China worden overtuigd hun blokkade van de VN-resolutie tegen Syrië op te heffen."