Gemeente Oldambt


Woon- en Leefbaarheidbasisplan Oost-Groningen vastgesteld

Zeven Oost-Groninger gemeenten op één lijn
Na een jaar van voorbereiding hebben op 22 november jl. de colleges van Burgemeester en Wethouders van de zeven Oost-Groninger gemeenten en het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen het Regionaal Woon- en Leefbaarheidbasisplan Oost Groningen vastgesteld.

In dit plan is de basis gelegd voor verdere samenwerking in de zeven gemeenten op het brede terrein van wonen en leefbaarheid. Reden om deze samenwerking gestalte te geven is dat de regio flink zal veranderen qua bevolkingssamenstelling: minder bewoners, meer ouderen en minder jongeren. Dit heeft gevolgen voor de woningmarkt, maar zeker ook voor allerlei andere terreinen: winkels, scholen, culturele- en sportaccommodaties, verenigingen.

Presentatie plan
Het voorbereidende en begeleidende inventarisatierapport werd in februari 2011 vastgesteld. Beide rapporten zijn op 19 september jl. tijdens een gezamenlijke bijeenkomst aangeboden aan raadsleden van de gemeenten Bellingwedde, Menterwolde, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Vlagtwedde, aan de Groninger Statenleden en aan diverse genodigden van maatschappelijke organisaties.

Reacties
Na de presentatie en publicatie van het plan zijn diverse maatschappelijke organisaties in de gelegenheid gesteld om gedurende een termijn van twee weken te reageren. Een zevental instellingen heeft schriftelijk op het plan gereageerd. Dit waren goede aanvullingen op het plan en deze zijn ook op die manier verwerkt. In algemene zin kunnen de indieners van de reacties zich vinden in de gedachtegang en de opgaven als benoemd in het plan.

Basisplan
Voor de titel van het rapport is gekozen voor de term: basisplan. Dit geeft uitdrukking aan het belangrijke uitgangspunt dat het plan de basis biedt waarop gemeenten onderling kunnen samenwerken. Tegelijkertijd presenteert het plan een strategie en agenda die de gemeenten in samenwerking met burgers, bedrijven en tal van maatschappelijke organisaties in de regio gaan uitwerken. De betrokkenheid en inzet van al deze partijen en mensen is noodzakelijk om de kwaliteit van het wonen, winkelen, werken, leren en leven in Oost-Groningen op een hoger niveau te brengen. Daar past niet een kant-en-klaar plan bij, dit vraagt om maatwerk. Het Regionaal Woon- en Leefbaarheidbasisplan vormt daarmee niet het eind- maar juist het beginpunt van een intensievere samenwerking op regionaal en subregionaal niveau.

Thema's
Het basisplan richt zich op meerdere thema's waarin de samenwerking tot stand moet komen zoals:
§ economie; het versterken van starterklimaat;
§ wonen: aanpak van slechte particuliere woningen en opstellen van subregionale prestatieafspraken;
§ zorg: diverse actielijnen;
§ onderwijs: versterking van het beroepsonderwijs en het primair onderwijs
§ cultuur;
§ nieuw Burgerschap.

Een aantal van de in het plan genoemde ontwikkeltrajecten is overigens reeds gestart, een aantal andere wordt nog opgestart.

Gemeente Oldambt, 23 november 2011.