Gemeente Alkmaar


College akkoord met Wmo-beleidskader 2012-2016

Alkmaar, 23 november 2011

Het college van burgemeester en wethouders stemt in met het Wmo-beleidskader 2012-2016. Hiermee wordt een start gemaakt met een andere uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Belangrijk is de eigen kracht van burgers en hun sociale netwerken. Algemene en individuele voorzieningen kunnen worden ingezet als die eigen kracht onvoldoende is om deel te kunnen nemen aan activiteiten in de samenleving. Waar mogelijk en nodig vindt regionale samenwerking plaats.

Wethouder Martin Hagen van Wmo (Trots op Nederland): "De Wmo is bedoeld om het voor burgers mogelijk te maken te blijven participeren in de samenleving. We gaan daarbij uit van de eigen kracht van de inwoners van Alkmaar. De komende vier jaar willen we graag experimenteren met nieuwe vormen van ondersteuning. Daarbij is verdere inbreng van organisaties vanuit het werkveld en Alkmaarders van harte welkom. Ik dank hen voor hun hulp bij het tot stand komen van het Wmo-beleidskader 2012-2016."

Hoorzitting
De raadcommissie Samenlevingszaken wil, voor ze het nieuwe beleidskader bespreekt, nog meer suggesties horen van Alkmaarders en hun ervaringen met ondersteuning die zij op grond van de Wmo ontvangen. Dat gebeurt op woensdagavond 30 november tijdens een openbare hoorzitting over het Wmo-beleid in de raadzaal van het stadhuis.

Wet maatschappelijke ondersteuning
Het doel van de Wmo is om mensen (tijdelijk) ondersteuning te bieden, zodat zij deel kunnen blijven nemen aan de samenleving. Mensen worden gestimuleerd om eerst in de eigen kring hulp te zoeken, bijvoorbeeld via inschakeling van familie, vrienden, buren, de vereniging en dergelijke.
Als dat niet toereikend is, helpt de gemeente.