Universiteit Nyenrode

Accountancy onderzoekt impact van haar werk

Wednesday, November 23, 2011
68% van de belangrijke controleverschillen wordt in de jaarrekening gecorrigeerd

PERSBERICHT

Breukelen, 23 november 2011- 68% van de belangrijke controleverschillen die de accountant vaststelt, wordt door de gecontroleerde bedrijven in de jaarrekening gewijzigd. In 32 % van de gevallen gebeurt dit niet. De oorzaak daarvan is onduidelijk. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nyenrode Business Universiteit naar de effecten van de accountantscontrole op de jaarrekening en de gecontroleerde organisatie. Het onderzoek was een initiatief van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). In wezen heeft de beroepsgroep hiermee de impact van haar werk onderzocht. Het is voor het eerst dat accountants dergelijk zelfonderzoek doen en daar zo openhartig mee om gaan.

Uit het onderzoek blijkt verder dat wanneer de accountant meer dan 30% non audit services verzorgt, de kans op correctie drie keer kleiner wordt. Bij een percentage van lager dan 30% blijkt er geen verschil te zijn. Daarnaast blijkt dat controleverschillen vaker worden verwerkt als er sprake is van een langduriger cliëntrelatie tussen accountantskantoor (meer dan 10 jaar) en/of controlerend accountant (meer dan 5 jaar). De noodzaak van een door de EU commissaris Barnier voorgestelde verplichte roulatie wordt daardoor met dit onderzoek niet ondersteund. Bij beursfondsen werden meer correcties in de jaarrekening gedaan dan in andere sectoren. 75% van de belangrijke correcties werd doorgevoerd en 38% van de minder belangrijke.

Ook zegt het management rond 55% van de adviezen uit de management letter, ze te zullen opvolgen. In 32% gaf het aan deze te gaan bestuderen en in 13% van de gevallen legde het de adviezen uit de management letter naast zich neer.

Het onderzoek is gebaseerd op 147 ingevulde vragenlijsten die naar accountant werden gestuurd. Dit gebeurde onder volledige borging van anonimiteit van de gecontroleerde organisatie en de invuller van de vragenlijst. De accountants werken voor grote organisaties, financiële instellingen en pensioenfondsen. In totaal zijn er 81 (55%) Organisaties van Openbaar Belang (OOB), onderzocht. 52 van hen (35%) is beursgenoteerd. Het onderzoek is uitgevoerd over 2010.

De resultaten van het onderzoek worden tijdens een persconferentie op de dag van de accountant in hal G in de RAI in Amsterdam toegelicht. Deze is van 14 uur tot 15 uur. Het volledige rapport is vanaf 14 uur beschikbaar op de website van de Nyenrode Business Universiteit: www.nyenrode.nl

Volledige rapport:
2011 rapport The impact of the public audit.pdf 2011 rapport The impact of the public audit.pdf

Bijlagenboek:
2011 bijlagenboek bij rapport The impact of the public audit.pdf 2011 bijlagenboek bij rapport The impact of the public audit.pdf

Managementsamenvatting:
NYENRODE Flyer Rapport.pdf NYENRODE Flyer Rapport.pdf

Over de Nyenrode Business Universiteit
Nyenrode Business Universiteit is de enige particuliere universiteit in Nederland. Het leidt ambitieuze, creatieve en talentvolle studenten op tot verantwoordelijke en integere accountants, entrepreneurs en business leiders in een steeds complexer wordende wereld. Nyenrode is in 1946 opgericht door vooraanstaande Nederlandse ondernemingen. Het motto `voor en door het bedrijfsleven' geldt nog steeds. Nyenrode hecht grote waarde aan sociaal bewustzijn en duurzaam leiderschap en hanteert daarom de drie-eenheid Leadership, Entrepreneurship, Stewardship.


- - - - - - - -
Noot voor de redactie,