Korps Landelijke Politiediensten

Oefening afwijkend gedrag Rotterdam CS

Rotterdam, 23-11-2011 o Het KLPD heeft in samenwerking met diverse partners op 23 november 2011 van 10.00 14.00 uur een grootschalige oefening gehouden op Rotterdam Centraal Station. Ruim 150 man van KLPD- dienst Spoorwegpolitie, Regiopolitie Rotterdam-Rijnmond, NS, RET en Stadstoezicht oefenden in het herkennen van afwijkend gedrag. Het doel hiervan is het voorkomen van criminele en terroristische activiteiten.

Alle publiek werd via twee ingangen het station ingeleid. Zij werden geobserveerd door politiepersoneel zowel in burger als in uniform. Bij afwijkend gedrag werden deze passanten geïnterviewd met als doel hun bedoelingen vast te stellen. Het afwijkende gedrag werd gespeeld door acteurs.

Het KLPD vindt de oefening geslaagd. De samenwerking tussen de verschillende partners verliep goed en is door de partners enthousiast op de gezamenlijke oefening gereageerd. Van het publiek kwamen veel reacties en vragen om informatie en men reageerde positief op het feit dat er grootschalig geoefend werd.

De twee acteurs, die in verschillende rollen afwijkend gedrag vertoonden zijn allemaal meerdere keren opgemerkt en ondervraagd, wat leidde tot het bekendmaken van zichzelf als onderdeel van de oefening. Als leerpunt van de oefening geldt: afwijkend gedrag wordt goed herkend, nog niet altijd werd daarop voldoende snel gereageerd. De geleerde interviewtechnieken werden bij het doorvragen goed gehanteerd.

Tijdens de oefening is een 49-jarige man uit Schiedam aangehouden voor winkeldiefstal. Hij is in verzekering gesteld omdat hij als veelpleger te boek stond.

Er zijn ruim 40 keer, nadat iemand zijn afwijkend gedrag niet goed kon verklaren, bevragingen geweest in diverse politiesystemen. Hieruit kwam geen aanleiding om verder onderzoek te doen. Deze personen hebben hun weg vervolgd.