Waterschap Reest en Wieden


Veel gebreken najaarsschouw 2011

Het waterschap heeft op 14 en 15 november alle schouwsloten gecontroleerd. Dit jaar zijn er slechts 383 schouwgebreken minder dan in 2010. De schouwcommissies constateerden deze keer 3800 overtredingen. Vorig jaar waren er wel meer, 4183, maar toen was het een extreem nat najaar. In 2009 waren er maar 1.785 schouwgebreken.

Loonbedrijven starten te laat of krijgen te laat opdracht

Ondanks dat het waterschap de najaarsschouw op tijd aankondigde, is weer op veel plaatsen te laat begonnen met de onderhoudswerkzaamheden. De gemeenten, provincies, diverse organisaties en ingelanden die in gebreke gebleven zijn, krijgen deze week een waarschuwing.

Welke overtredingen?

De overtredingen bestonden dit jaar vooral uit sloten, waarvan de bodems niet schoon waren.
Het onderhoud van de wegsloten was op de meeste plaatsen aanmerkelijk beter dan voorgaande jaren, echter bij veel dammen waren de duikers niet schoongemaakt.

Herschouw start op 7 december

Op 7 december start de herschouw. Het waterschap rekent er op dat dan alle gebreken zijn hersteld. Dezelfde schouwcommissie controleert dan wederom de genoteerde gebreken. Sloten die dan nog niet goed het water kunnen afvoeren en/of aanvoeren, krijgen dan een vervolgaanschrijving. De overtreder ontvangt een mededeling bestuursdwang, waarna er nog een korte termijn geldt om het/de gebrek(en) te herstellen. Als dat niet gebeurt, zal het waterschap vervolgens de sloten op kosten van de overtreder (laten) schoonmaken.

Blad verwijderen en duikers schoonmaken

Het waterschap roept de ingelanden op om zoveel mogelijk afgevallen bladeren alsnog uit de schouwsloten te verwijderen. Deze kunnen voor verstoppingen zorgen van de duikers. Dat hebben we de afgelopen weken nog mogen ervaren. Ook doet het waterschap de oproep om de duikers te controleren en eventuele baggerspecie te verwijderen. Het is voor iedereen van het grootste belang dat het water deze winter voldoende kan worden afgevoerd en in de zomerperiode weer kan worden aangevoerd.