Gemeente Breda

Gladheidbestrijding in Breda: veiligheid en eigen verantwoordelijkheid Gemeente Breda is met het Gladheidsbestrijdingsplan van 1 november 2011 tot 1 april 2012 goed voorbereid op de winter. Met dit plan worden bij winters weer zeven dagen per week en 24 uur per dag 600 kilometer hoofdrijbanen en routes voor het openbaar vervoer en 250 kilometer fietspaden in en om Breda gestrooid en sneeuwvrij gehouden. Dit gebeurt in samenwerking met Rijkswaterstaat en Provincie Noord-Brabant.

"De gemeente neemt als wegbeheerder haar verantwoordelijkheid en doet er alles aan om in de winter het goed en veilig gebruik van de wegen en fietspaden mogelijk te maken. "We voldoen ruim aan de landelijke richtlijnen", meldt Bob Bergkamp, wethouder Wonen en Leven, "Toch doe ik een beroep op iedere inwoner en ondernemer om aanvullend op de gemeentelijke activiteiten hun verantwoordelijkheid te nemen en tijdens winterse perioden de eigen stoep veilig te houden."

Veiligheid voorop

Na twee strenge winters en het daarmee gepaard gaande landelijk zouttekort heeft de gemeente de gladheidbestrijding nog eens zorgvuldig beoordeeld en daarbij geconcludeerd dat een goed voorbereide en uitgevoerde gladheidbestrijding van groot belang is en ook heeft gewerkt om de wegen onder winterse omstandigheden begaanbaar te houden. Grote wijzigingen zijn niet nodig.

Ook deze winter zal de gemeente op basis van gladheidverwachtingen preventief strooien en ook strooien op basis van gladheidsmeldingen, bij sneeuwval en/of ijzel. Voor straten bij scholen, winkelcentra en zorgvoorzieningen die buiten de strooiroutes liggen kan men gebruik maken van een strooikist en van strooizout.

Voldoende strooizout

Door de samenwerking met Rijkswaterstaat en Provinciale Waterstaat heeft Gemeente Breda de afgelopen winters altijd al haar wegen die in het gladheidsbestrijdingsplan staan kunnen strooien. De afspraken zijn dat Rijkswaterstaat verantwoordelijk is voor de zoutvoorraad. Landelijk heeft het nu twee maal zoveel zout in eigen voorraad dan voorheen en er zijn leveringscontracten afgesloten met verschillende leveranciers. Zodoende heeft Breda nu ook bij extreem winterweer voldoende strooizout.

Eigen verantwoordelijkheid en tips

Ook als er op wegen en fietspaden gestrooid is doen weggebruikers er goed aan extra voorzichtig te zijn, omdat weggedeeltes soms nog glad kunnen zijn. De gemeente spant zich in om wegen en fietspaden veilig en bereikbaar te houden, maar kan dit niet garanderen. Advies is om verkeersinformatie die ruim van te voren waarschuwt voor gladheid goed in de gaten te houden.

Om gladheid tegen te gaan is het verstandig om goed voorbereid te zijn en tijdig strooizout in huis te halen. Bij sneeuw is het beter om eerst te vegen en pas daarna, indien nog nodig, zout te strooien. Sneeuw moet bij voorkeur geveegd worden naar een plek waar niemand last van heeft. Om de afvoer van smeltwater niet te bemoeilijken moeten goten en vooral afvoerputten sneeuwvrij blijven. Uiteraard is bij vorst het gebruik van water, bijvoorbeeld om de auto te wassen, niet handig.

Op www.breda.nl, onder `gladheidbestrijding', en in het Stadskantoor en gemeentelijke loketten in Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout kan men de strooiroutes, actuele informatie en tips voor gladheidbestrijding vinden.