Gemeente Eindhoven

Eindhoven krijgt de titel Fairtrade Gemeente

Op donderdag 24 november 2011 neemt wethouder Joost Helms de titel Fairtrade Gemeente in ontvangst van de landelijke vereniging Fairtrade Gemeenten. Door deze titeluitreiking te laten plaatsvinden tijdens het symposium Millenniumgemeenten van de VNG wil Eindhoven ook andere gemeenten inspireren om een Fairtrade Gemeente te worden.

Ambitie

In 2008 heeft de gemeente Eindhoven voor het eerst haar ambitie uitgesproken om naast Millenniumgemeente ook Fairtrade gemeente te worden. Vanaf dat moment is een werkgroep samengesteld waarin de gemeente Eindhoven, COS Brabant, de Wereldwinkel, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties nauw samenwerken en extra inspanningen leveren om inwoners bewust te maken van en te stimuleren Fairtrade producten te gebruiken.

Ondanks succesvolle inspanningen is het toen niet gelukt om aan alle Fairtrade Gemeente criteria te voldoen. De initiatieven hebben even stil gelegen maar zijn in deze nieuwe raadsperiode nieuw leven ingeblazen. In de tussenliggende periode heeft Eindhoven ook te kampen gehad met de sluiting van de Eindhovense Wereldwinkel. Gelukkig is deze situatie inmiddels veranderd en heeft de Eindhovense Wereldwinkel op 22 oktober 2011 opnieuw haar deuren geopend.

Criteria

Om de Fairtrade Gemeente titel te behalen moet Eindhoven voldoen aan een zestal criteria: een actieve lokale werkgroep die de initiatieven neemt om de titel te behalen, de gemeente moet zich uitspreken voor fairtrade en koopt deze producten in, in veel plaatselijke winkels worden eerlijke producten verkocht, bedrijven en maatschappelijke organisaties gebruiken fairtrade producten, media aandacht rond de campagne en er moet sprake zijn van Maatschappelijk Verantwoord ondernemen.

De gemeente Eindhoven gebruikt al 100% fairtrade koffie en thee. Daarnaast zorgt de gemeente sinds 2008 voor fairtrade kerstpakketten voor haar medewerkers. De gemeente Eindhoven nam fairtrade criteria op in het Eindhovens Evenementen beleid. Daarmee stimuleert de gemeente Eindhoven ook het gebruik van fairtrade producten bij andere partijen. Verder worden in veel winkels in Eindhoven al fairtrade producten verkocht. Ook zonder inspanning van de campagne. De campagne maakte vooral inzichtelijk waar inwoners van Eindhoven eerlijk kunnen winkelen. Veel bedrijven en organisaties in Eindhoven gebruiken fairtrade producten; Aristo Zalen, De Omslag en TU Eindhoven zijn organisaties die laten zien dat je, naast koffie en thee, ook andere fairtrade producten kunt gebruiken. Met dit brede assortiment zijn zij een voorbeeld voor anderen. Een campagnemiddel dat de lokale werkgroep heeft ingezet was de lancering van de eerlijke winkelroute bij Serious Request in 2010.

Tot slot is Eindhoven een stad die duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vindt. Dat komt tot uiting in het Keurmerk Duurzaam Eindhoven dat de gemeente jaarlijks uitreikt aan ondernemers die bijdragen aan een duurzame en energie neutrale stad. In 2011 deden 150 ondernemers mee aan deze verkiezing.