Gemeente Den Haag

Meer en bredere trams op lijn 9

Halverwege 2014 gaan er nieuwe trams rijden op lijn 9. Hiervoor moeten de rails en haltes worden aangepast. De route van tramlijn 9 loopt van Vrederust tot Scheveningen.

Tramlijn 9 is een van de drukste tramlijnen in Den Haag. Om ook in de toekomst voldoende vervoer te kunnen bieden aan alle reizigers gaan er halverwege 2014 nieuwe trams rijden op lijn 9. Omdat deze trams breder en langer zijn dan de trams van nu en omdat de fundering van de rails aan vervanging toe is, moeten rails en haltes worden aangepast. De grootste aanpassingen zijn nodig op de delen: CS Rijnstraat, Koninginnegracht, Nieuwe Parklaan-Zwarte Pad.

Voorontwerp

Het voorontwerp voor het deel Nieuwe Parklaan-Zwarte Pad is nu bekend. Er wordt meer rekening gehouden met de verkeersveiligheid voor fietsers door in het ontwerp een extra fietspad aan de kant van het Westbroekpark op te nemen. Het voorontwerp wordt in het eerste kwartaal ter inspraak aangeboden. Dit is in dezelfde periode als het voorontwerp voor de Koninginnegracht.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft ingestemd met een andere bestemming voor haar subsidie vanEUR 48 miljoen. Dit bedrag was eerder alleen gereserveerd voor een tunnel onder de Koninginnegracht, maar mag nu gebruikt worden voor de verbetering van de kwaliteit van het hele traject van tramlijn 9.