Gemeente Den Haag

De nieuwe richtlijnen huisvesting Eurojust vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft 23 november het projectdocument voor de huisvesting van Eurojust in de Internationale Zone vastgesteld.

Het projectdocument geeft ondermeer inzicht in de stedenbouwkundige en infrastructurele randvoorwaarden voor de nieuwe huisvesting. Onderdeel van het projectdocument is onder andere een cultuurhistorisch onderzoek. De aanbevelingen uit dit onderzoek worden meegegeven aan de teams die deelnemen aan de ontwerpselectie voor het gebouw en de inrichting van de veiligheidszone.

Het projectdocument

In het projectdocument staat dat de veiligheidszone rond het gebouw met veel groen wordt ingericht. Ook wordt ernaar gestreefd om de circa 45 parkeerplaatsen die in de wijk vervallen te compenseren binnen de wijk. Eén van de aanbevelingen uit het cultuurhistorisch onderzoek is om het gebouw goed te laten aansluiten bij de bestaande bebouwing.

Nieuwe huisvesting

De nieuwe huisvesting van Eurojust is gepland aan de Jan Willem Frisolaan, en ligt daarmee in het kerngebied van de Internationale Zone. Het projectdocument is de uitwerking van de eerder vastgestelde Nota van Uitgangspunten en vormt de basis voor het op te stellen specifieke bestemmingsplan `Zorgvliet-Eurojust'.

Consultatieronde

Over het projectdocument is een consultatieronde gehouden onder belanghebbenden. Men kon aandachtspunten, wensen en ideeën inbrengen over groen in en rond de veiligheidszone, de uitstraling van het gebouw van Eurojust en de benodigde verkeers- en parkeermaatregelen in de wijk. Het verslag van de consultatieronde, waar deze punten in zijn opgenomen, wordt meegegeven aan de ontwerpteams.

Maart 2012

In maart 2012 wordt uit de vijf ontwerpteams één team geselecteerd dat van de Rijksgebouwendienst de opdracht krijgt de winnende ontwerpvisie verder uit te werken. Het projectdocument is hiervoor de basis. De gemeente streeft ernaar voor het zomerreces van 2012 het gewijzigde bestemmingsplan vast te stellen. De planning is dat eind 2013 met de bouw gestart wordt zodat de huisvesting van Eurojust eind 2015 kan worden opgeleverd.