Inspectie voor de Gezondheidszorg


Inspectie heft verscherpt toezicht De Stelle op, maar verlengt dit voor Altenova

Nieuwsbericht | 23-11-2011

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het verscherpt toezicht op verpleeghuis de Stelle te Oostburg opgeheven. De inspectie is van oordeel dat verpleeghuis de Stelle de door de inspectie gewenste verbeteringen heeft doorgevoerd. Op dit moment zijn er weinig risico's voor de kwaliteit en veiligheid van zorg. Verpleeghuis Altenova te Arnhem heeft de zorg nog onvoldoende weten te verbeteren. De inspectie verlengt om die reden het verscherpt toezicht met nog eens twee maanden.

Op 21 juli 2011 stelde de inspectie zowel verpleeghuis De Stelle als verpleeghuis Altenova onder verscherpt toezicht voor een periode van vier maanden. In beide huizen werd op dat moment geen verantwoorde zorg geleverd en konden de door de inspectie gewenste noodzakelijke verbeteringen niet binnen afzienbare tijd worden gerealiseerd. De laatste vier maanden heeft de inspectie de vorderingen bij beide instellingen nauwlettend gevolgd. Zij heeft dit gedaan door het afleggen van aangekondigde én onaangekondigde bezoeken en sprak onder meer met de Raden van Toezicht van beide instellingen.

De Stelle
Uit het inspectieonderzoek bij de Stelle blijkt dat de zorgdossiers inmiddels zijn geactualiseerd en besproken met de cliënten en/of hun vertegenwoordigers. Op personeelsgebied zijn de meeste vacatures ingevuld en wordt door de instelling veel aandacht besteed aan het terugdringen van het ziekteverzuim. Ook zijn medewerkers in ondersteunende diensten aangenomen. Voor onder andere valpreventie en `eten en drinken' zijn protocollen geschreven en een deel van de medewerkers heeft hier al scholing in gehad. De verbeteringen zijn reden voor de inspectie om het verscherpt toezicht op te heffen. Wel blijft de inspectie, gelet op de kwetsbaarheid van de ingezette verbeteringen, de vorderingen binnen De Stelle volgen. De inspectie doet dit onder meer door het afleggen van zowel aangekondigde als onaangekondigde bezoeken.

Altenova
Uit het toezicht van de inspectie op verpleeghuis Altenova blijkt dat er verbeteringen zijn doorgevoerd op het gebied van scholing en coaching van medewerkers. Ook zijn de zorgplannen geactualiseerd en overzichtelijker. Er is meer sprake van multidisciplinaire zorg en behandeling. De inspectie maakt zich echter nog altijd zorgen over de verbeterkracht van het management. Het management heeft zich de tekortkomingen, waarvoor in de organisatie al langer aandacht is gevraagd, onvoldoende eigen gemaakt. In gevallen waarbij het management dit wel deed, was sprake van het doorvoeren van veranderingen zonder een duidelijk implementatieplan. De inspectie is na haar laatste bezoek van oordeel dat op organisatieniveau de manier van probleem oplossen hetzelfde is gebleven. Doordat er binnen Altenova door het management nog steeds onvoldoende wordt gestuurd op het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van de zorg, verlengt de inspectie het verscherpt toezicht met twee maanden. De inspectie zal de vorderingen bij Altenova blijven volgen en doet dit met (on)aangekondigde bezoeken.