Provincie Utrecht

Waterbeleid provincie besproken in commissie RGW

De commissie Ruimte, Groen en Water sprak tijdens de vergadering van 21 november 2011 over de Jaarrapportage Water en over de Bodem en Water Agenda 2012. De rapportage is het jaarlijkse moment voor de commissie om stil te staan bij de voortgang van het provinciaal waterbeleid.

De commissie was tevreden met het inzicht dat gedeputeerde De Vries bood in alle wateractiviteiten waar de provincie bij betrokken is. Het ging daarbij vooral over vier onderwerpen: ten eerste de provinciale bijdrage aan het landelijke Deltaprogramma. Interessant daarbij is dat het misschien mogelijk is om door meer water in de Hollandse IJssel te laten stromen, een belangrijke bijdrage te leveren aan voldoende zoetwater in de toekomst.

Taakverdeling

Ten tweede ging het over de verhouding tot de Waterschappen. De provincie bepaalt de beleidskaders rondom het waterbeleid en de Waterschappen voeren dit uit. De provincie controleert op haar beurt of dit goed gebeurt. De commissie vindt het belangrijk bij deze taakverdeling dat het altijd bij elk onderdeel duidelijk is wie waar verantwoordelijk voor is.

'Zelfdenkende' dijk

Ten derde ging het over de waterveiligheid. De provincie start met een pilot die de Livedijk heet. Het gaat hier om een `zelfdenkende' dijk waar technologische meetapparatuur in zit. Hierdoor is het mogelijk dat de dijk zich automatisch aanpast aan verschillende wateromstandigheden. Dit is een waterveiligheidsproject in het kader van het landelijke Deltaprogramma. Er wordt op twee plaatsen in de provincie gestart met de pilot.

Waterparels

Als laatste ging het over de ecologische kwaliteit van de provinciale wateren. De provincie heeft een aantal waterparels benoemd. Dit zijn natte natuurgebieden met een hoge ecologische kwaliteit. De gedeputeerde gaf aan over de stand van zaken hiervan binnenkort meer inzicht te geven.