Openbaar Ministerie

Gevangenisstraffen tot 4,5 jaar geëist tegen verdachten fraudeonderzoek woningbouwcorporatie SGBB

23 november 2011 - Functioneel Parket

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank Utrecht gevangenisstraffen tot 4,5 jaar geëist tegen vijf verdachten in het fraudeonderzoek rond woningbouwcorporatie Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden (SGBB). Het Functioneel Parket verdenkt vier van de vijf hoofdverdachten van deelname aan een criminele organisatie die woningbouwcorporatie SGBB voor miljoenen euro's heeft opgelicht. Volgens de officieren van justitie "moet het voor een ieder volstrekt helder zijn dat het stelen van gemeenschapsgeld niet zonder gevolgen kan blijven".

Onderzoek
Het strafrechtelijk onderzoek is uitgevoerd door de VROM-IOD. Het Functioneel Parket vermoedt dat de verdachten in diverse projecten op geraffineerde wijze hebben gefraudeerd door SGBB een te hoge koopsom te laten betalen voor het onroerend goed. Hierbij is volgens de officieren van justitie de Raad van Toezicht onjuist voorgelicht en werd het teveel betaalde geld onderling verdeeld volgens een vaste verdeelsleutel. Met dit geld zijn onder meer huizen, paarden en stallen, bedrijfspanden, meerdere Porsches en vakanties betaald. "Betaald met gestolen geld", aldus de officieren.

Verdachten
Het Functioneel Parket verdenkt de verdachten van oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering, witwassen, niet ambtelijke omkoping en deelname aan een criminele organisatie. Het OM acht deze forse gevangenisstraffen op zijn plaats omdat het gedrag van deze verdachten onze rechtsorde schaadt . Een directeur van een woningbouwcorporatie heeft een voorbeeldfunctie. Hij heeft zijn eigen belang boven dat van zijn werkgever en de samenleving gesteld. Hij heeft zijn positie op grove wijze misbruikt om deze fraude mogelijk te maken. Daarom hebben de officieren een gevangenisstraf van vier en een half jaar geëist tegen de ex-directeur van SGBB. Tegen de projectontwikkelaar hebben de officieren vier jaar gevangenisstraf geëist. Hem valt aan te reken dat hij samen met de ex-directeur SGBB op een geraffineerde wijze heeft opgelicht en dat alles uit pure hebzucht. Tegen de echtgenoot van de projectontwikkelaar is een gevangenisstraf van 9 maanden geëist. Zij heeft rijkelijk geprofiteerd van de fraude en was aandeelhouder en directeur van de BV waar SGBB haar geld aan betaalde. Tegen de zus van de oud directeur en haar partner hebben de officieren respectievelijk twee en een half jaar en anderhalf jaar gevangenisstraf geëist. De zus heeft meegewerkt aan het optuigen van illegale constructies, het opstellen van valse stukken en het witwassen van aanzienlijke sommen geld. Haar partner heeft zich gewillig laten gebruiken als directeur en maakte zonder morren de constructie met haar BV als witwasvehikel en doorgeefluik mogelijk. Tegen vier rechtspersonen zijn geldboetes geëist tussen de 15.000 tot 50.000 euro.

Strafrechtelijk financieel onderzoek
Er loopt onder leiding van het BOOM nog een strafrechtelijk financieel onderzoek naar in totaal elf vastgoedprojecten om de criminele winsten terug te vorderen. Tijdens de doorzoekingen in mei 2010 is er beslag gelegd op onder andere onroerend goed, auto's, kunst en bankrekeningen.

Integriteit
Door zaken als deze staan de integriteit van het financieel economische verkeer en het functioneren van maatschappelijke organisaties als woningbouwcorporaties op het spel. Burgers moeten hierop kunnen vertrouwen en daarom is het belangrijk dat de overheid daadkrachtig optreedt bij dit soort ernstige fraude.