Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Schellinkhout

Archeologische vondst dijkwoning Schellinkhout

Publicatiedatum : 23 november 2011

Bij het gebouw is een zilveren munt met het jaartal 1662 gevonden. Dit dateert deze bewoning in de tweede helft van de 17de eeuw.

Tijdens versterkingswerkzaamheden aan de Markermeerdijk nabij Schellinkhout zijn de fundamenten van een 17de eeuwse dijkwoning gevonden. Het is waarschijnlijk de laatste archeologische opgraving tijdens het werk; het aanbrengen en afgraven van grond voor versterking van de dijk is bijna klaar.

Opgegraven dijkwoning

Het gevonden huis is een binnendijkse houten woning met een baksteen fundament. De woning is 8 meter breed en 18 meter lang, vermoedelijk opgedeeld in meerdere vertrekken. Bij het gebouw is een zilveren munt met het jaartal 1662 gevonden. Dit dateert deze bewoning in de tweede helft van de 17de eeuw. Ook is een muntgewicht met het wapen van Hoorn aangetroffen. Ouder vondstmateriaal zoals een 16de eeuwse kandelaar geeft aan dat het hier al eerder werd gewoond. De vondsten zijn gedaan door archeologen van Archeologie West-Friesland. Zij voeren in opdracht van het hoog-heemraadschap tijdens de dijkversterkingswerkzaamheden archeologisch onderzoek uit. Er werden in Schellinkhout al eerder resten gevonden van dijkwoningen.

Dijkversterking nadert afronding

Het hoogheemraadschap en de betrokken aannemers werken al een aantal jaar aan de versterking van de Markermeerdijk tussen Enkhuizen en Hoorn. Honderdduizenden kubieke meters klei, basalton en bergen noordse steen zijn inmiddels verwerkt. De komende tijd wordt gewerkt aan het afwerken van de opgehoogde dijk zoals het aanvullen van de stenen bekleding en het aanbrengen van asfalt. Omdat de nieuwe weg er nog niet volledig ligt, blijft de dijk tot en met de oplevering, half 2012, alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer.

De versterking van de Markermeerdijk tussen Enkhuizen en Hoorn maakt onderdeel uit van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. Vanuit dit programma versterken wij de komende jaren circa 100 kilometer dijk en duin langs de Noordzee, de Waddenzee en het IJssel- en Markermeer.

Het gevonden huis is een binnendijkse houten woning met een baksteen fundament. De woning is 8 meter breed en 18 meter lang, vermoedelijk opgedeeld in meerdere vertrekken.