Gemeente Rotterdam

uitslag laatste mogelijkheid bedrijven investeringszones

Weer twee Rotterdamse BI-zones erbij

23 november 2011 | Gemeentebelastingen Rotterdam | persbericht

Drie ondernemersverenigingen maakten dit jaar gebruik van de voorlopig laatste mogelijkheid om een Bedrijven Investeringszone aan te vragen. Fabriek in Botlek gebied

Distripark Botlek is een BIZ.

Met de aanvraag willen zij hun winkelgebied of bedrijventerrein verbeteren. Op 23 november 2011 maakte Gemeentebelastingen Rotterdam de uitslag van deze laatste stemronde voor Rotterdamse Bedrijven Investeringszones (BIZ) bekend.

Winkelgebied Oudedijk en bedrijventerreinen Schiebroek en Botlek stelden een BIZ-plan op om in 2012 samen met alle ondernemers in het gebied verbeteringen te kunnen doorvoeren. Over deze plannen werd vervolgens een draagvlakmeting gehouden onder de ondernemers. Voor het winkelgebied aan de Oudedijk werden te weinig stemformulieren teruggestuurd. Minimaal 50% van de ondernemers in een gebied moet een stem hebben uitgebracht. Voor bedrijventerrein Schiebroek en distripark Botlek werd er genoeg gestemd, respectievelijk 62% en 64%. Uit de tellingen bleek dat er in beide gebieden genoeg enthousiasme onder ondernemers was voor de uitvoering van het plan. In Schiebroek stemde maar liefst 83% van de ondernemers voor het plan, in BI-zone Botlek kon 78% zich vinden in de voorgenomen activiteiten.

De ondernemers in deze gebieden ontvangen het eerste kwartaal van 2012 een aanslag BIZ-bijdrage van Gemeentebelastingen Rotterdam. Het gevolg van de positieve uitkomst van de draagvlakmeting is dat alle ondernemers in het gebied gaan meebetalen aan de uitvoering van het BIZ-plan.

Eindiging experimentenwet
De periode van de Experimentenwet BI-zones eindigt met ingang van 1 januari 2012. Er is dus geen mogelijkheid meer om nieuwe BIZ aanvragen in te dienen. Het ministerie van Binnenlandse zaken is vanaf 1 mei 2009 een onderzoek gestart naar Bedrijven Investeringszones, dat loopt tot en met voorjaar 2012. De evaluatie van de Experimentewet zal vóór 1 januari 2013 afgerond zijn. Daarna wordt de evaluatie voorgelegd aan de Tweede Kamer en op basis hiervan wordt een besluit genomen over een eventueel vervolg op de wet en in welke vorm.

Aanvullende informatie

Meer informatie over definitieve cijfers draagvlakmeting BIZ: www.rotterdam.nl/draagvlakmetingbiz2012