Gemeente Breda

Schoolbesturen en Gemeente Breda samen op weg naar doordecentralisatie Gemeenschappelijk persbericht BOB (Bestuurlijk Overleg Breda) en Gemeente Breda

De schoolbesturen van primair en speciaal onderwijs hebben bewezen dat zij samen kunnen werken aan vraagstukken van onderwijshuisvesting. Het college wil met deze besturen komen tot een constructie waarin de schoolbesturen gezamenlijk de financiën voor huisvestingsmiddelen gaan beheren.

Wethouder Boelema: "Op deze wijze leggen wij de verantwoordelijkheid voor brede wijkscholen bij het onderwijs zelf. Het zorgen voor goede schoolgebouwen ligt dan bij partijen die weten wat nodig is voor goed onderwijs. Zo werken we aan een goed onderwijs voor alle Bredase kinderen."

Het afgelopen jaar hebben de schoolbesturen gebruikt om te beoordelen of zij in staat zijn om samen te werken en meerwaarde te bieden. Een van de uitwerkingen is een actualisatie van het Meerjarenplan onderwijshuisvesting (MJP). De resultaten leiden ertoe dat het college vol vertrouwen het vervolgproces ingaat.

Onderwijsbestuurder Frank van Esch (namens de schoolbesturen): "De gezamenlijke schoolbesturen hebben hard gewerkt aan samenwerking en vertrouwen in elkaar. We zijn nu zo ver dat we ook gezamenlijk gaan voor vervolgstappen. Gelukkig steunt het college ons hierin. Ik ben ervan overtuigd dat de verantwoordelijkheid van doordecentralisatie gezamenlijk aankunnen."

Het college vraagt de raadscommissie Maatschappij op 13 december om instemming om met de schoolbesturen een intentieovereenkomst te ondertekenen. Hierin wordt uitgesproken om door te gaan op de ingeslagen weg. Alle partijen streven ernaar dit proces eind 2013 te hebben afgerond. Als dit lukt, heeft Breda de middelen voor de huisvesting voor het hele onderwijs overgedragen.

Ook bepalen de schoolbesturen en gemeente vanaf nu samen de investeringen voor de komende jaren op het terrein van onderwijs.

Daarmee gaan de traditionele verordening `Onderwijshuisvesting' en het claimen van middelen van tafel.